English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.7.12

Η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν» τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο, από τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους όπου βρίσκεται, η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και προκειμένου να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των πιστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, είχε προηγηθεί αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των τοπικών φορέων της πόλης, το οποίο έγινε δεκτό.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό θεωρείται προστάτιδα εικόνα όλων των μονών του Αγίου Όρους ενώ αντίγραφά της βρίσκονται σε όλα τα μοναστήρια.
Η παράδοση αναφέρει ότι στα τέλη του 10ου αιώνα, σε ένα κελί κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, ασκήτευαν δύο μοναχοί. Τη στιγμή που ο ένας τελούσε την προσευχή του όρθρου της Κυριακής και ενώ ο άλλος έλειπε για να συμμετέχει σε αγρυπνία στις Καρυές, εμφανίστηκε στον πρώτο μοναχό ένας νέος που ζήτησε φιλοξενία. Οι δύο μαζί συνέχισαν τον όρθρο και την ώρα που έπρεπε να ψάλλουν στην Παναγία τον ύμνο «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…» ο φιλοξενούμενος νέος άρχισε να ψέλνει ένα άλλο ύμνο, το «αξιόν εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε». Ο μοναχός ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τον νέο να γράψει τον ύμνο. Αυτό και έκανε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την παράδοση ο φιλοξενούμενος μοναχός ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και έκτοτε η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε τη μεταφορά της εικόνας, την οποία και μετονόμασε σε "Άξιον Εστί" στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί.

Τα διαβάζουν πολλοί