English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.7.12

Διακοπές στη Νίσυρο!

H Νίσυρος είναι ένας ιδανικός τόπος για διακοπές. Διακρίνεται για το εξαίρετο μεσογειακό της κλίμα, με ήπιους ζεστούς χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι 25C. Η Νίσυρος διαθέτει φυσικές ομορφιές και δυνατές εναλλαγές τοπίου. Απόκρημνες ακτές, και πράσινες πλαγιές διακόπτονται από ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες. 
Οι Χοχλάκοι, με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα κάτω από βράχους μαύρου ανδεσίτη, προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, ειδικά με το ηλιοβασίλεμα. Κοντά στους Πάλους, βρίσκονται δυο εντυπωσιακές παράλιες, η Άσπρη Άμμος, μια εντυπωσιακή παραλία με άσπρη λεπτόκοκκη σαν γυαλί άμμο και οι Λυές. Ενώ πιο πέρα η Παχιά Άμμος με το ειδυλλιακό περιβάλλον, ιδανικό για τους φυσιολάτρες, προσφέρεται για απομόνωση.
Κάντε μια στάση στην Ηλικιωμένη, τη μεγάλη πλατεία με τους ψηλούς φίκους στο Μανδράκι για μια καλή συζήτηση με τους ντόπιους, και περαστικούς, πίνοντας «σουμάδα», τον τοπικό χυμό-απόσταγμα από πικραμύγδαλα.
Επισκεφθείτε μικρές ταβέρνες μέσα στα σοκάκια και γευτείτε τη ντόπια κουζίνα, τα ...
«πιτθιά» όπως λέγονται οι ρεβυθοκεφτέδες και το «τυρί της τυριάς», ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί. Άλλες φορές προτιμήστε τις παραθαλάσσιες ταβέρνες στους Πάλους, όπου θα βρείτε φρέσκο νόστιμο ψάρι και καλό κρασί.
Λικνιστείτε στους ελληνικούς δωδεκανησιακούς ρυθμούς. Διασκεδάστε σε κάποιο από τα πολυήμερα πανηγύρια (Παναγίας Σπηλιανής, της Παναγιάς Κυρας, κ.λπ.) που γίνονται στα μοναστήρια και στις ανοιχτές πλατειές των χωριών, με άφθονο φαγητό, ποτό, τραγούδι και χορό. Χαρείτε τη ζωντανή λαογραφική παράδοση του νησιού που σας φέρνει πίσω στην ιστορία και στις ρίζες του ανθρώπου.
Η Νίσυρος έχει σχήμα σχεδόν κυκλικό.
Στη πραγματικότητα είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας από τους παλαιοτέρους και μεγαλύτερους ηφαιστειακούς κρατήρες της Μεσογείου. Την καλύτερη θεά προς το ηφαίστειο θα τη δείτε από το παλιό καφενείο-το μπαλκονι- στην πλατειά του Εμπορειού. 

Η πλατεία των Νικειών, -η ονομαζομενη Πόρτα- ελλειπτική σε σχήμα, έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Γι'αυτό μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε.

Μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες η επίσκεψη σε ένα από τα ωραιότερα ηφαίστεια (ιδιαιτερα η περιοχη Ράμου , Λόφου , κρατήρας του Στεφάνου,) και το κολύμπι στον παλιό οικισμό Αυλάκι, όπου θα νιώσετε τις θερμές πήγες, να αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε
Μανδράκι η πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι με τα μοναδικά τείχη της αρχαίας ελληνικής ακρόπολης (Παλαιόκαστρο 4ος π.χ) και το ενετικό κάστρο με το μοναστήρι της Σπηλιανής (1.400 μ.χ).
Πηγαίνοντας προς τους Παλλούς βρίσκονται τα δημοτικά ιαματικά λουτρά που λειτούργησαν το 1865 από το Ν. Αποστολιδη. Οι Πάλλοι είναι κτισμένοι πάνω σε αρχαία πόλη από την οποία σώζονται ερείπια ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής. Ακόμα σώζονται και ερείπια των Ιπποκράτειων Ιαματικών Λουτρών, με το εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής.
Ο Εμπορειός, με το μεσαιωνικό φρούριο και την εκκλησία του Ταξιάρχη.
Επισκεφθείτε το ιστορικό καφενείο στην πλατειά με θέα προς το ηφαιστειακό κρατήρα.
Τα Νικιά με στέγες από κεραμίδι και την περίφημη βραβευμένη ελλειψοειδή πλατεία.
ΠΑΛΟΙ: Ένα γραφικό ψαροχώρι, το επίνειο του Εμπορειού, με δυνατότητα ελλιμενισμού. Εκεί βρίσκονται τα Ιπποκράτεια λουτρά, η Παναγία η Θερμιανή, η Παχιά Άμμος και οι Λυές, θαυμάσιες παραλίες για κολύμπι και ούζο με μεζέ.
ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ: Ο ορεινός μεσαιωνικός οικισμός με το Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών, τη Φυσική Σάουνα. Από το “μπαλκόνι του Εμπορειού“, απολαύστε την υπέροχη θέα προς την Καλδέρα και τον Προφήτη Ηλία, πίνοντας καφέ ή ούζο, γευόμενοι παραδοσιακά φαγητά.
ΝΙΚΕΙΑ: Ο ορεινός οικισμός, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και την πανοραμική θέα προς την Καλδέρα. Η Πόρτα, φημισμένη βοτσαλόστρωτη πλατεία, η Εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου, η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου) και η Μονή Παναγιάς Κυράς (17ος αι., εορτάζεται στις 23 Αυγούστου) βρίσκονται εδώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναστήρι της Αγ, Τριάδας με μοναδικές τοιχογραφίες.
ΚΑΛΔΕΡΑ: Το υπαίθριο γεωλογικό μουσείο με τους κρατήρες Στέφανο, Πολυβώτη κα. Για την περιήγηση σας θα χρειαστείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να απολαύσετε το μοναδικό αυτό φαινόμενο.
Ιαματικές πηγές
Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 60 βαθμούς. Πρόκειται για ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα.
Η πηγή της Θερμιανής είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι φημισμένες οι θεραπευτικές της ιδιότητες στις ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις και παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος. Η μέγιστη θερμοκρασία της πηγής είναι 46 βαθμοί.
Μια θερμή πηγή είναι κι αυτή στον όρμο του Αυλακιού. Τα νερά της είχαν χρησιμοποιηθεί για λουτροθεραπείες πριν εγκαταλειφθεί ο οικισμός. Το ζεστό νερό αναβλύζει σήμερα μέσα στη θάλασσα και η μέγιστη θερμοκρασία του είναι 59 βαθμοί.

Πως να πας
Ενδεικτικά δες εδώ: http://www.ferries-greece.com/gr/greek_islands/dodecanese/nisyros_ferries/nisyros.asp

Τι να δεις
Η Νίσυρος έχει έντονη βυζαντινή παρουσία, με παλαιοχριστιανικές βασιλικές και με εξωκλήσια διάσπαρτα σ' όλο το νησί, με περίφημες τοιχογραφίες.
Στη Νίσυρο βρίσκουμε επίσης πολλά και σημαντικά μοναστήρια:
  • Το μοναστηριακό συγκρότημα του Σταυρού, που βρίσκεται στο ύψωμα του δυτικού τμήματος της κοιλάδας του Λακκιού (Ηφαίστειο) και γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
  • Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στο χωριό Νικειά και γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου.
  • Σημαντικό είναι το Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, που απέχει μόλις 4 χλμ από το Μανδράκι, γιορτάζει την Τρίτη της Λαμπρής.
  • Τo σημαντικότερο Μοναστήρι είναι αυτό της Παναγίας της Σπηλιανής, χτισμένο μέσα σε ένα βράχο που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι. Ο κυρίως ναός της Παναγίας της Σπηλιανής τιμάται στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ το παρακείμενο παρεκκλήσι στο όνομα του Αγίου Χαραλάμπους. Περίφημη είναι η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής. Επίσης σημαντική είναι η πλούσια συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων και η βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις. Η Παναγιά η Σπηλιανή αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο του νησιού, ενώ το πανηγύρι που διοργανώνεται 14 και15 Αυγούστου συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα Δωδεκάνησα.
Στο Μανδράκι υπάρχει το Ιπποτικό Κάστρο μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που η ίδρυση του χρονολογείται γύρω στο 1400.
Από την κλασσική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Το τείχος και ο γκρεμός, οριοθετούν μια έκταση συνολικού εμβαδού 130 περίπου στρεμμάτων, με συνολική περίμετρο, σχεδόν 2 χιλιόμετρα, ενώ το βάρος κάποιων από τις πέτρες που αποτελούν το τείχος, φθάνει τους 3,5 τόνους.
Άλλα Ιπποτικά Κάστρα είναι: του Εμπορειού, μέσα στο οποίο υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη, με σημαντικής αξίας τοιχογραφίες, των Νικειών, υπολείμματα του οποίου βρίσκουμε στο ψηλότερο σημείο του οικισμού απ' όπου αγναντεύει κανείς τα γύρω νησιά και το ηφαίστειο, στην τοποθεσία Άργος στην μονή του Τιμίου Σταυρού.
Στους Πάλους υπάρχουν τα Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά και μέσα σε αυτά βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Θερμιανής.

http://www.nisyros.gr/

Τα διαβάζουν πολλοί