English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.7.12

Διακοπές στην Αλόννησο!

Το νησί της χαλάρωσης και της ηρεμίας, δεν είναι άλλο από την μαγευτική Αλόννησο!
Το όμορφο αυτό νησί με τις απίστευτες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά, παρόλο που δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή, προσφέρει συγκινήσεις που δεν θα βρείτε εύκολα αλλού. Στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου μπορείτε να συναντήσετε τις ...
φώκιες monachus monachus καθώς και δελφίνια! Ο πλούσιος θαλάσσιος κόσμος γύρω από την Αλόννησο είναι επίσης γεμάτος από αμέτρητα αρχαιολογικά ευρήματα. Η Αλόννησος (Λιαδρόμια), είναι καταπράσινο γραφικό νησί των Βορείων Σποράδων, κατάφυτη από πεύκα, αργιούς, πουρνάρια, κουμαριές, σχίνα κλπ. Στις καλλιέργειες κυριαρχούν οι ελιές και οι αμυγδαλιές.
Το Παλιό Χωριό (Λιαδρόμια Αλόννησος) που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, το Πατητήρι το γραφικό της λιμανάκι που εξελίχθηκε στη σημερινή πρωτεύουσα και το παραλιακό χωριουδάκι Βότση συνθέτουν τον οικοδομικό της ιστό. Ο δε πληθυσμός της, αποτελείται από 3.000 περίπου ψυχές.
Διοικητικά το νησί υπάγεται στην επαρχία Σκοπέλου του Νομού Μαγνησίας και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Χαλκίδας.
Η Αλόννησος είναι το τρίτο στη σειρά μεγάλο νησί των Βορείων Σποράδων. Πήρε το όνομα αυτό από της σύστασης του Ελληνικού κράτους, μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.
Στην αρχαιότητα μέχρι τους κλασσικούς χρόνους το νησί ονομαζόταν και ήταν γνωστό ως ΙΚΟΣ. Η αρχαία πόλη καταποντίσθηκε πριν από την παλαιολιθική περίοδο. Η Ίκος βρισκόταν κτισμένη εκεί που σήμερα βρίσκεται ο όρμος ΚΟΚΚΙΝΟΚΑΣΤΡΟ και τα ερείπια της πόλης διακρίνονται στο βυθό του.
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ:
http://psathoura.atspace.com/

Παραλίες
ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥΡΤΙΑΣ
Μικρός όρμος με άμμο και βότσαλο στα νοτιοδυτικά. Είναι το μικρό λιμανάκι της χώρας που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιείτο και ως λιμανάκι επιβίβασης για το τοπικό πλοιάριο που εκτελούσε καθημερινά δρομολόγιο προς τη Σκόπελο. Σώζονται ακόμα το μουράγιο και το μικρό κτίριο. Είναι ήσυχη παραλία με ήρεμα καθαρά νερά.
Δεν λειτουργεί ταβέρνα η καντίνα γι αυτό να έχετε μαζί σας νερό και προμήθειες. Πρόσβαση από τη χώρα οδικώς (χωματόδρομος) η με βάρκα. Μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε εκεί και ελάχιστους οπαδούς του γυμνισμού.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΡΤΙΑΣ
Πολύ όμορφη παραλία με βότσαλο και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά μετά από τη Μαρπούντα στα ΝΔ. Λειτουργούν τρεις Ταβέρνες με σπιτική κουζίνα και φρέσκο ψάρι. Πρόσβαση οδικώς από τη Χώρα. Η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή εκτός από όμορφη και κοντινή με εύκολη πρόσβαση είναι στο υπήνεμο από τα μελτέμια.
ΒΥΘΙΣΜΑ
Πανέμορφη, ερημική αμμώδης παραλία μεταξύ Μαρπούντας και Μεγάλου Μουρτιά. Μπορεί κανείς να φθάσει εκεί με βάρκα η από το μονοπάτι που αν κάποιος είναι τυχερός μπορεί να το εντοπίσει στο δρόμο από ΜΑΡΠΟΥΝΤΑ προς ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΡΤΙΑ.
ΜΑΡΠΟΥΝΤΑ
Από την παραλία και πάνω δεσπόζει το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Είναι οργανωμένη λειτουργούν θαλάσσια σπορ και μπορεί να πάει κανείς οδικώς (1,5 km από το Πατητήρι) η από τη θάλασσα με πλοιάριο.
ΡΣΟΥΜ- ΓΥΑΛΟΣ
Είναι ο μικρός όρμος ανάμεσα στο Πατητήρι και στο Βότση και η πιο κοντινή παραλία για μπάνιο (500 μέτρα από το Ξενοδοχείο). Πρόσβαση έχει κάποιος οδικώς (πεζή η με τροχοφόρο). Θα βρει ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό και φρέσκο ψάρι καθώς και καφετέρια. Προσφέρεται για τους πελάτες του ξενοδοχείου μας ακόμα και για μια σύντομη βουτιά.
ΜΗΛΙΑ ΓΥΑΛΟΣ
Όμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο. Πηγαίνοντας εκεί επειδή δεν υπάρχει ταβέρνα η καντίνα καλό είναι να έχετε κάποιες προμήθειες η τουλάχιστον λίγο νερό. Είναι πολύ κοντινή περίπου 2 km από το Πατητήρι.
ΧΡΥΣΗ ΜΗΛΙΑ
Πολύ όμορφη, αμμώδης, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά ιδανική για παιδιά και άπειρους κολυμβητές. Ο βυθός είναι πεντακάθαρος με ψιλή άμμο και μπορείς να περπατήσεις μέχρι και 150 μ από την ακτή. Η πρόσβαση οδικώς 5 km, η από τη θάλασσα με βάρκα 15 λεπτά. Λειτουργεί ταβέρνα με σπιτική κουζίνα και φρέσκο ψάρι.
ΚΟΚΚΙΝΟΚΑΣΤΡΟ
Κρυστάλλινη παραλία με καταγάλανα και ήρεμα νερά. Κολυμπώντας στα βαθιά μπορεί κανείς να διακρίνει υπολείμματα αρχαίων ερειπίων παλαιάς πόλης που έχει καταποντισθεί και έχει σκεπασθεί από τη θάλασσα. Μπορεί κανείς να φθάσει με βάρκα από τη θάλασσα 20 λεπτά η οδικώς 6 km. Είναι οργανωμένη παραλία (ομπρέλες – καθίσματα) αλλά να έχετε μαζί σας προμήθειες και νερό επειδή δεν λειτουργεί καντίνα η ταβέρνα.
ΤΖΩΡΤΖΗ ΓΥΑΛΟΣ
Μικρότερη από τη χρυσή Μηλιά με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά όπως το μικρό βάθος το γαλαζοπράσινο διάφανο χρώμα και η ύπαρξη μικρής ταβέρνας με σπιτική κουζίνας. Δεν είναι οργανωμένη (ομπρέλες – καθίσματα δεν υπάρχουν) και δεν μεταφέρεται η άμμος στο αυτοκίνητο και στο Ξενοδοχείο αφού έξω από τη θάλασσα η παραλία έχει βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς 6,5 km.
ΛΕΦΤΟ-ΓΥΑΛΟΣ
Καταγάλανη διάφανη παραλία με λευκό βότσαλο. Μπορεί να πάει κανείς εκεί είτε οδικώς 7,5 km είτε με βάρκα 40 λεπτά. Υπάρχουν 2 πολύ καλές ταβέρνες με νόστιμα φαγητά παραδοσιακές τοπικές γεύσεις και φρέσκο ψάρι που λειτουργούν και βράδυ. Στον ίδιο χώρο με τις ταβέρνες λειτουργούν μπαρ. Θα βρείτε ομπρελοκαθίσματα. Είναι πολύ ήσυχο το περιβάλλον αν εξαιρέσει κανείς τις ώρες που η παραλία κατακλύζεται από εκδρομείς που φθάνουν εκεί με εκδρομικά σκάφη από τη Σκόπελο και τη Σκιάθο.
ΓΛΥΦΑ
Παραλία για μπάνιο εάν βρεθείτε στη Στενή Βαλα. Εκτεταμένη με θαλάσσιες δραστηριότητες και σπορ. 15 km περίπου οδικώς.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Για πολλούς είναι η κορυφαία παραλία του νησιού. Μάλιστα έχει κατακτήσει μια θέση στις 10 top παραλίες του πλανήτη. Καταγάλανα διάφανα νερά με μικρό ρεύμα προς τα ΝΔ. Έχει σχήμα ανεστραμμένο με εκτεταμένο μήκος και κατάλευκο βότσαλο. Είναι οργανωμένη υπάρχει καντίνα και μικρό ταβερνάκι. Για όποιον θέλει να επισκεφθεί αυτό τον απομακρυσμένο τόπο θα πρέπει να προσέξει στα τελευταία 200 μέτρα της διαδρομής ο δρόμος είναι χωμάτινος και κακής βατότητας.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ
Είναι για πολλούς η μόνη αξιόλογη περιοχή στη βόρεια πλευρά του νησιού. Βέβαια ούτε μεγάλη είναι ούτε άμμος. Πρόκειται για τοπωνύμιο μιας περιοχής με σπάνια άγρια ομορφιά όπου θα συναντήσετε μερικές όμορφες μικρές ερημικές παραλίες. Για κάποιον που είναι λάτρης της εξερεύνησης και της παρθένας φύσης συνιστούμε την περιοχή. Πρόσβαση οδικώς μέσω δρόμου μέτριας βατότητας περίπου 5 km. Συνιστάται η χρήση δικύκλου η τζιπ.

Πως να πας
Με οχηματαγωγό πλοίο (ferryboat):
Υπάρχει σύνδεση με Άγιο Κωνσταντίνο και Βόλο (4 ώρες και 30') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι τακτικά.
Ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η άφιξη στο νησί μέσω της Κύμης με το οχηματαγωγό 'ΑΧΙΛΛΕΑΣ' σε χρόνο 2' 10΄΄ μόνο.
Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με ιπτάμενο δελφίνι με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30') και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου.
Έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα εξής λιμάνια: Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος.

http://www.ikion.com/

Τα διαβάζουν πολλοί