English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4.6.12

Σύγχρονη μάστιγα η παράνομη διακίνηση οργάνων

Το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο νεφρών επεκτείνεται εντονότατα πλέον σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει υπολογιστεί ότι έχει συντελέσει σε 10.000 επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μέσω παράνομης διακίνησης ανθρώπινων οργάνων. Πλέον ανά την υφήλιο πραγματοποιείται μία μεταμόσχευση με παράνομα ανθρώπινα όργανα ανά ώρα.

Οι λαθρέμποροι οργάνων περιφρονούν τους νόμους και αποκτούν τεράστια κέρδη από την αυξανόμενη ζήτηση για όργανα που απαιτούν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού.
Η αυξημένη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις οφείλεται στην υψηλότερη παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη καθώς και άλλων παθήσεων οι οποίες απαιτούν μεταμοσχεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμάτων πολλοί ασθενείς μεταβαίνουν στη Κίνα, την Ινδία ή το Πακιστάν ώστε να εγχειρισθούν και η συνολική δαπάνη της επέμβασης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 200.000 δολάρια.
Τα έσοδα από τις επεμβάσεις καταλήγουν στις συμμορίες οι οποίες συγκεντρώνουν παράνομα τα όργανα των πλέον ευάλωτων και απελπισμένων με ποσά που ορισμένες φορές δεν υπερβαίνουν τα 5.000 δολάρια.
"Το παράνομο εμπόριο έδειχνε να έχει πτωτικές τάσεις στη χρονική περίοδο από το 2006-2007, καθώς υπήρχε μία μείωση στον ΄τουρισμό μεταμοσχεύσεων΄", δήλωσε ο Luc Noel ο οποίος είναι αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και που ηγείται ερευνητικής ομάδας που διερευνά το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης (trafficking) οργάνων.
Ο Noel όμως προειδοποιεί ότι: "Το εμπόριο οργάνων είναι πολύ πιθανόν ότι αυξάνεται ξανά. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις αυξάνεται συνεχώς, και τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση οργάνων είναι τεράστια. Τα συμφέροντα που διακυβέβονται είναι τόσο μεγάλα και τα κέρδη τεράστια – οπότε ο πειρασμός είναι πάντα παρών".

Τα διαβάζουν πολλοί