English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24.6.12

Θεσσαλονίκη, πλατεία Αντιγονιδών... στο ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ!

Ένα "μυστικό" κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.. Ο Ναός της Αφροδίτης. Είχε στηθεί στην "πλατεία των Ιερών", δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών. Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. π.Χ. που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα.

Πότε και πώς ανακαλύφθηκε ο ναός;
Ο υστεροαρχαϊκός ναός, αφιερωμένος στην Αφροδίτη, ήταν γνωστός από τα διάσπαρτα ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη του στην πόλη της Θεσσαλονίκης,  τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την εκσκαφή των θεμελίων που έγινε το 1936 για την ...
ανέγερση διόροφης οικοδομής στο οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου.
Η περιοχή που τώρα πια ονομάζεται Διοικητήριο ήταν γνωστή στους ρωμαϊκούς χρόνους της πόλης ως περιοχή των ιερών, αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ναοί και ιερά.
Το 2000 με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διόροφης οικοδομής, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α.Τασιά. Αποκαλύφθηκε τότε το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του συγκεκριμένου ναού, αγάλματα των ελληνορωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών. Οι κίονες του ναού οι οποίοι φθάνουν τα 7 μέτρα σε ύψος, όπως και πολλά από τα ευρήματα, χάρη και στις προσπάθειες των αρχαιολόγων της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των υπευθύνων του Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

Τα διαβάζουν πολλοί