English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26.6.12

Θεσσαλονίκη, στο... ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ / Λευκή Κρήνη!

Το Συντριβάνι, μνημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο που βρίσκονταν η Κασσανδρεωτική πύλη. Είναι έργο επιβλητικό, από λευκό μάρμαρο, με στοιχεία ύστερου μπαρόκ.


Όταν ο Σαμπρή πασάς κατεδάφισε το 1869 τα παραθαλάσσια Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα (1889) ο Μιδάτ πασάς τα ανατολικά για να δημιουργηθεί η ονομαζόμενη -τότε- Λεωφόρος Χαμηδιέ (σημ. Εθνικής Αμύνης), η τουρκική διοίκηση αποφάσισε να εξωραϊσει το χώρο κατασκευάζοντας το Συντριβάνι, που πέρα από τον διακοσμητικό του ρόλο, χρησιμοποιούνταν και για το πότισμα των ζώων.


Τα εγκαίνια του Συντριβανιού έγιναν με μεγαλοπρέπεια και μάλιστα για πολλά χρόνια θυμόντουσαν οι κάτοικοι στην πόλη, οτι εκείνη την ημέρα των εγκαινίων, το Συντριβάνι ανάβλυζε σιρόπι από κεράσι!


Τη δεκαετία του ’50 το Συντριβάνι που είχε στο μεταξύ στερέψει, απομακρύνθηκε για να αναπλασθεί η πλατεία και η ρυμοτομία της περιοχής. 
Αναστηλώθηκε με βάση το αυθεντικό σωζόμενο υλικό, το 1977, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και ξανατοποθετήθηκε στον ίδιο ακριβώς χώρο της ομώνυμης πλατείας, με σχέδια και επίβλεψη του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου...

Τα διαβάζουν πολλοί