English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13.6.12

Οι συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή ( ντοκιμαντέρ Αντ1 )

Επιπτώσεις εξαιρετικά επώδυνες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας σε περίπτωση που παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων, αλλά και των κομμάτων, αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, διέβλεψαν οι πλέον αρμόδιοι οικονομικοί αναλυτές, διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων και αρθρογράφοι κορυφαίων ΜΜΕ, συμμετέχοντας στο ντοκιμαντέρ του ΑΝΤ1, «ΔΡΑΧΜΗ. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ», με τη Μαρία Χούκλη.
Όλοι οι ειδικοί έριξαν ιδιαίτερο βάρος στις αντοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, είπαν, πολλές τράπεζες θα κινδυνεύσουν σοβαρά με κατάρρευση, κυρίως υπό την πίεση των καταθετών να αποσύρουν το σύνολο των χρημάτων τους για να τα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό ώστε να μη χάσουν την αξία τους. Κι αυτό, όπως ανέφεραν, είναι κάτι που μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει γενικευμένη κοινωνική ανάφλεξη.
«Δεν αποκλείεται να δούμε τα τανκς στους δρόμους να προστατεύουν τις τράπεζες, στρατιώτες στα σύνορα να σταματούν ανθρώπους που προσπαθούν να...
βγάλουν ευρώ έξω από τη χώρα», δήλωσε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE, Κέβιν Φίδερστον.
«Τραπεζικοί λογαριασμοί θα πάγωναν αφού θα μετατρέπονταν σε δραχμές. Έπειτα από ένα μικρο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, αλλά θα υπάρχει μεγάλος έλεγχος και κανείς δεν θα μπορεί να βγάλει τα χρήματα εκτός χώρας. Ότι ακριβώς έγινε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Πίτερ Μόρισι.

«Δεν νομίζω να έχω στο μυαλό μου την παραμικρή αμφιβολία ότι αν αποφασίσουμε να αφήσουμε το ευρώ θα έχουμε φρενίτιδα αναλήψεων από τις τράπεζες. Το σύστημα δουλεύει με μαθηματική ακρίβεια. Η τράπεζα έχει ίσως το ένα δέκατο ή το ένα εικοστό των καταθέσεων διαθέσιμο. Τώρα αν ο κόσμος πάει να ζητήσει τα λεφτά του οι τράπεζες δεν θα είχαν διαθέσιμα τα ανάλογα αποθεματικά», ανέφερε ο Αθανάσιος Λαδόπουλος, εταίρος της Swiss Investment Managers.
Στη μεγάλη έρευνα του ΑΝΤ1, οι ειδικοί εξήγησαν ότι οι τράπεζες αφού αναμένεται να μείνουν κλειστές για κάποιες ημέρες, όταν ανεβάσουν ρολά θα αναγκαστούν να βάλουν χαμηλό όριο αναλήψεων ώστε να διατηρήσουν ένα υποτυπώδες επίπεδο ρευστότητας. Οι καταθέσεις θα χάσουν την αξία τους, ανάλογα με το ύψος της υποτίμησης της δραχμής, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με τα δάνεια.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.

Τα διαβάζουν πολλοί