English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28.5.12

Πόσο δημοφιλείς είναι στα αλήθεια οι σέλεμπς του Twitter;;

Συζητήθηκε αρκετά στο Twitter το φαινόμενο της ύπαρξης ψεύτικων λογαριασμών που ακολουθούν δημοφιλείς χρήστες. Ενώ όμως είναι δεδομένο πως υπάρχουν ψεύτικοι λογαριασμοί που δημιουργούνται μόνο και μόνο για αυτό το σκοπό, αλλά και ότι υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε followers, το να αποδείξεις με στοιχεία πως κάποιος καταφεύγει σε αυτές τις μεθόδους δεν είναι καθόλου εύκολο.

Αυτό για το οποίο, όμως, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα αφορά το κατά πόσο ο αριθμός των followers είναι από μόνος του ενδεικτικός της δημοτικότητας ενός χρήστη ή εάν, τελικά, το μέγεθος δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Για το λόγο αυτό, εξετάστηκαν οι 5.000 τελευταίοι followers σε κάθε έναν από τους 30 δημοφιλέστερους ελληνικούς λογαριασμούς, όπως έχουν καταγραφεί από το trending.gr. Επίσης, καθώς ένα αδιαμφισβήτητο κριτήριο δημοτικότητας αφορά το πόσο οι άλλοι μιλάνε για σένα, καταγράφηκε και ο αριθμός των αναφορών (mentions) που έχει δεχτεί ο κάθε ένας από τους 30 της λίστας και, στο τέλος, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα 5 τυχαίων – όχι τόσο δημοφιλών αλλά ωστόσο συστηματικών – χρηστών του Twitter. Πάμε όμως να δούμε τα αποτελέσματα, που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον…Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν αντληθεί στο διάστημα 25-26 Νοεμβρίου 2011, οι 30 δημοφιλέστεροι ελληνικοί λογαριασμοί στο Twitter με βάσει τον αριθμό των followers, είχαν ως εξής:

Οι 30 δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter
Εκτός από τα τυπικά στοιχεία που υπήρχαν απευθείας διαθέσιμα (followers, χρήστες που ακολουθεί ο καθένας, mentions και tweets), προστέθηκε μια επιπλέον στήλη στην οποία διαιρείται ο αριθμός των followers με τον αριθμό των mentions, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός στον οποίο ο κάθε ένας τους συζητείται από τους άλλους χρήστες στο Twitter. Μια κατάταξη με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, δείχνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα, με τον @NChatzinikolaou να είναι πρώτος και με διαφορά, αφού είναι ο μόνος που οι αναφορές στο όνομά του ξεπερνούν τον αριθμό των followers του:
Η σχέση followers / mentions στους 30 δημοφιλέστερους Έλληνες του Twitter
Εκεί όμως που έχουμε τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι στο θέμα των χρηστών που κάνουν follow τους 30 δημοφιλέστερους ελληνικούς λογαριασμούς και που κάθε άλλο παρά δραστήριοι είναι. Συγκεκριμένα, το 70,72% των followers που εξετάστηκαν (από ένα δείγμα 5.000 για κάθε χρήστη) έχει κάνει συνολικά λιγότερα από 10 tweets. Σε κάποιους χρήστες, μάλιστα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά ακόμη και το 80%, όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί.
Οι followers με λιγότερα από 10 Tweets
Αντίστοιχα, οι followers που δεν έχουν ούτε ένα tweet στο ενεργητικό τους πλησιάζουν κατά μέσο όρο το 35%, με τους @skaigr, @NonoraM και @nataliagermanou να έχουν τους περισσότερους.
Οι followers με 0 Tweets

Τα διαβάζουν πολλοί