English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.5.12

10 νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη

Τα δέκα πάρκα θα γίνουν σε ελεύθερους μέχρι σήμερα απεριποίητους χώρους και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση. 

1. Πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας – Πεδίον του Αρεως: 6.000 τ.μ. επεμβάσεων. Αξιοποιούνται οι υπάρχουσες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, οι οποίες παραπέμπουν στην ιστορία φυτεύσεων των δημοτικών αρχών και αναμορφώνονται πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις που περιλαμβάνουν επιλεγμένα ιθαγενή φυτά της Ελλάδας (εποχικά, πολυετή ποώδη, υδροχαρή, θάμνοι και δέντρα). Με σκοπό την εξοικείωση των πολιτών με τη βιοποικιλότητα και την ταυτότητα των φυτών με ταμπέλες σήμανσης και πληροφόρησης, διαμορφώνονται τέσσερις μεγάλες ενότητες περιήγησης στο πάρκο οι οποίες σχετίζονται με τις τρεις διαστάσεις της βιοποικιλότητας: την ποικιλότητα κάθε είδους, την ποικιλότητα διαφορετικών ειδών, την ποικιλότητα των οικοσυστημάτων και τη φυτική ποικιλότητα της Θεσσαλονίκης.

2. Κήπος Αναμνήσεων - νοτίως Αγίου Δημητρίου - βόρειο άκρο οδού Αριστοτέλους: 2.300 τ.μ. Προτείνεται να δημιουργηθεί στο πάρκο του βόρειου άκρου της οδού Αριστοτέλους, με φόντο τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου. Στην πρόταση περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με φυτοτεχνικό υλικό, διακοσμητικά στοιχεία και σκληρά υλικά για τη δημιουργία υπαίθριων «δωματίων» τα οποία θα...

παραπέμπουν με λιτό και ευρηματικό τρόπο στις κηποτεχνικές τάσεις ιστορικών περιόδων από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης: ελληνική αρχαιότητα και ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Βυζάντιο, οθωμανική κυριαρχία, η Θεσσαλονίκη στην απελευθέρωση του 1912.

3. Πάρκο Γης, Νερού και Αέρα – βόρειο τμήμα πάρκου στη συμβολή Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου: 2.900 τ.μ. Με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος (γη, αέρας, νερό), τις διάφορες μορφές τους και τη χρήση τους στον αειφόρο σχεδιασμό. Χρησιμοποιείται μια παλέτα τοπικών υλικών πλακοστρώσεων και επενδύσεων για την ανακατασκευή των χώρων δραστηριοτήτων με φιλικά προς το περιβάλλον και τους χρήστες υλικά. Γίνεται ανασχεδιασμός των καθιστικών χώρων και των χαμηλών φυτεύσεων με στόχο τη βέλτιστη χρήση του χώρου από τους δημότες.

4. Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών – επιφάνειες πρασίνου στη συμβολή των οδών Στ. Πολυδώρου και Αγράφων πλησίον της Πορτάρας: 1.200 τ.μ. Δημιουργούνται θεματικές ενότητες από επιλεγμένα φυτά, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες ή και αρωματικό χαρακτήρα. Με σκοπό την εξοικείωση των πολιτών με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τις ιδιότητές τους, τα διαφορετικά φυτά οργανώνονται σε ενότητες παρουσίασης. Τα διαφορετικά φυτά επισημαίνονται με ταμπέλες ταυτότητας και οι ενότητες φυτών πλαισιώνονται από πινακίδες πληροφόρησης σχετικά με τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες χρήσεις τους, τις βιολογικές ιδιότητές τους, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη προσεκτική κατανάλωσή τους.

5. Πάρκο Εθελοντισμού στην οδό Αλκμήνης: 7.800 τ.μ. Ανασχεδιασμός και συμπλήρωση των φυτεύσεων από ομάδες πολιτών, εθελοντικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία, μεμονωμένους πολίτες κ.λπ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πάρκου εθελοντισμού όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα προμηθεύονται και θα φυτεύουν με ίδια πρωτοβουλία τα προτεινόμενα φυτά. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα συμμετοχικό masterplan φύτευσης, που θα αναρτηθεί στο πάρκο και στο οποίο θα φαίνονται τα ονόματα των δημιουργών του.

6. Κήπος Καινοτομίας - νησίδες πρασίνου στη συμβολή Ν. Εγνατίας με 25ης Μαρτίου: 1.000 τ.μ. Αποτελεί πρότυπη αστική παρέμβαση μικρής κλίμακας σε ένα σημαντικό κυκλοφοριακό κόμβο όπου καινοτόμα στοιχεία αστικού πρασίνου - δείγματα επεμβάσεων στο αστικό τοπίο εκτίθενται σε κάθετα, οριζόντια και κεκλιμένα επίπεδα. Κατασκευάζονται κάθετες ή οριζόντιες φυτεμένες στήλες, πρότυπη φυτεμένη στέγη - σκίαστρο, τοποθετούνται μοντέλα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χρησιμοποιούνται πρότυπα υλικά διαπερατής πλακόστρωσης.

7. Πάρκο Μάθησης στην οδό Ελευθερίας και Δ. Γληνού: 1.200 τ.μ. Δημιουργία ενός ιδιαίτερου πάρκου παιχνιδιού και μάθησης, όπου διαμορφώνονται συνδεόμενοι υποχώροι για διάφορες ηλικίες παιδιών και σχεδιάζονται ειδικά παιχνίδια-δραστηριότητες για την ψυχαγωγική και εκπαιδευτική ενεργοποίηση των μικρών πολιτών. Η επιλογή της πλακόστρωσης (ξύλο-πέτρα-χαλίκι-ταρτάν) και φυτικού υλικού έχει ως στόχο την εκπαιδευτική δραστηριότητα της μάθησης μέσω εναλλακτικού παιχνιδιού σε τεχνητούς λοφίσκους, σχοινιά αναρρίχησης και αναζήτησης γρίφων και κρυφτού-κυνηγητού ανάμεσα σε χρωματιστά διάτρητα τοιχία και κυλίνδρους.

8. Πάρκο Αλάνας Τούμπας: η ολοκλήρωση του πάρκου, όπως προβλεπόταν στη σχετική μελέτη και έμεινε για χρόνια δίχως υλοποίηση. Απέναντι από τη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας, αναμένεται να κοστίσει 850.000 ευρώ.

9. Αμπελώνας Καυταντζογλείου στην περιοχή απέναντι από το γήπεδο: παρεμβάσεις σε 8 στρέμματα. Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός αστικού αμπελώνα, αλλά και η φύτευση οπωροφόρων δέντρων και η δημιουργία ενός community garden.

10. Πάρκα αδελφοποιημένων πόλεων: ανάμεσά τους το πάρκο της Λιψίας, κοντά στο γερμανικό προξενείο, που σχεδιάζεται να γίνει πάρκο ήχου και το πάρκο Κέρκυρας, στο οποίο θα φυτευτούν 50 χαρακτηριστικά της Κέρκυρας κουμκουάτ.

http://eleftheriskepsii.blogspot.com

Τα διαβάζουν πολλοί