English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

29.3.12

Διακοπές στην Κάρπαθο!

Τα χωριά της Καρπάθου δημιουργούν δυο κύκλους που φέρνουν ένα γύρο ολόκληρο το νησί. Με αφετηρία τα Πηγάδια ο δρόμος τραβά κατά το Απέρι, ανηφορίζει για την κοντινή Βωλάδα και συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι το "υπερνεφέλες" Όθος, μετά κινείται στην πλαγιά του υψηλότερου βουνού του νησιού, της Λάστου, περνά απο τις Πυλές και αρχίζει να κατηφορίζει προς τη θάλασσα, στην άλλη, δυτική ακτή του νησιού.
Δίπλα στο κύμα ο δρόμος πορεύεται κατά το Φοινίκι και μετά μπαίνει στην Αρκάσα. Απο εκεί κατευθύνεται πάλι προς τα μεσόγεια του νησιού, περνά μέσα απο τις Μενετές και επιστρέφει στα Πηγάδια, ολοκληρώνοντας έτσι το μικρό κύκλο.
Ο μεγάλος κύκλος αφήνει έξω τα χωριά Βωλάδα, Όθος και Πυλές. Απο το Απέρι ο δρόμος φεύγει βόρεια, διατρέχοντας την πιο εντυπωσιακή πλευρά, την ανατολική, του νησιού, τραβάει ψηλά στις πλαγιές των βουνών, ενώ κάτω, στην ακτογραμμή, υπάρχουν οι πιο φιλόξενες αγγαλιές:
Οι παραλίες Αχάττα, Κάτω Λάκος, Κυρά Παναγιά και τα φημισμένα...

Άπελλα έτσι πορεύεται μέχρι τα Σπόα. Καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο ημικύκλιο ο δρόμος στρίβει αριστερά, περνά δίπλα απο τους ανεμόμυλους των Σπόων και κατευθύνεται προς το Μεσοχώρι.
Μετά το χωριό, μια διακλάδωση κατεβαίνει στις παραλίες του Λευκού, ενώ η κεντρική αρτηρία συνεχίζει έχοντας συνεχώς επαφή με τη θάλασσα μέχρι το Φοινίκι και την Αρκάσα μετά ανηφορίζει προς Μενετές για να καταλήξει στα Πηγάδια, όταν κλείνει ο μεγάλος κύκλος.
Αλλά και οι κύκλοι έχουν τις αθέατες και γι' αυτό γοητευτικές γωνιές τους. Στον μεγάλο κύκλο, μετά το Απέρι στο δρόμο προς τα Σπόα το τοπίο καλεί για μια στάση στο Μερτώνα, με τη φημισμένη πηγή και την Παναγία τη Μερτωνιάτισσα του 12ου αιώνα.
Πιο πάνω, η παράκαμψη που κατηφορίζει για τα Άπελλα, περνά δίπλα απο ένα κρυμμένο μνημείο. Αριστερά του δρόμου το ερημοκκλήσι του Οσίου Λουκά (12ος αιώνας) μέσα στη σπηλιά είναι το δώρο των αιώνων.
Τέτοια εκκλησάκια υπάρχουν κι άλλα επάνω ή δίπλα στον μεγάλο κύκλο, όπως του Αϊ Γιώργη, του 12ου - 13ου αιώνα, με γοητευτικά σπαράγματα τοιχογραφιών και η Παναγιά η Γιαλοχωραφίτισσα του 14ου αιώνα, που συνθέτουν το σιωπιλό παρελθόν του Λευκού.
Κοντά στο δρόμο που συνδέει την Αρκάσα με τις Μενετές υπάρχει ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, ο Άγιος Μάμας, ένα εκκλησάκι με πρωτότυπη αρχιτεκτονική και ωραίες τοιχογραφίες. Πριν την Αρκάσα, δυο παραλίες πλαισιώνουν το Παλαιόκαστρο, τη χερσόνησο που βρισκόταν η αρχαία Αρκεσία. Ένα ασπρισμένο μονοπάτι ανεβαίνει στην κορυφή του βράχου προσφέροντας πανοραμικές εικόνες προς τη στεριά και τη θάλασσα.
(Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ανάγονται στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου (4.000-3.000 π.Χ). Οι πρώτοι κάτοικοι φαίνεται πως ήρθαν από τη Μικρασία και ήταν συγγενείς με τους Προελληνικούς λαούς)
Περιοχή Τραχανάμος
Κέδροι που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ποσδίδουν στην περιοχή ενα χρώμα μοναδικό. Σημειώνουμε εδώ οτι τα συγκεκριμένα θαμνοειδή φυτά θεωρούνται προστατευόμενα. Η περιοχή οριοθετείται απο τους κόλπους Λαρές, Άδειας, Βρόντης και το ακρωτήρι Μάραθος. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται απο το βουνό Καλή Λίμνη.
Υπάρχουν επίσης εκτεταμένα δάση κωνοφόρων με Pinus Brutia. Συναντούμε επίσης απότομους γκρεμούς και περιορισμένης έκτασης αμμώδεις παραλίες, σάρρες, χάσματα και μικρά φαράγγια που είναι ολα χαρακτηριστικά του νησιού. Επίσης πηγές με τρεχούμενο νερό, οι οποίες περιβάλλονται απο βλάστηση με υδροχαρή φυτά. Έχει μεγάλη αισθητική αξία η περιοχή αυτή λόγω της γεωμορφολογίας της και των πευκοδασών της.
Υπάρχουν πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων. Το Φυτό Silene Holzmanii είναι ένα τρωτό είδος, ενδημικό του Αιγαίου, το οποίο προστατεύεται απο την Συνθήκη της Βέρνης και την Ελληνική Νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81).
Τι να δείτε
Περιοχή Αγίας Φωτείνης - Άφφωτη (Πηγάδια)
Αγία Σοφία Αρκάσας (Αρκάσα)
Σώκαστρο (Λευκός)
Σπήλαιο Ποσειδώνα (Πηγάδια)
Σπήλαιο Αχάτας
Νεοκλασικά μνημεία (Επαρχείο και Τελωνείο)
Τάφος του Διγενή (περιοχή Λώρι - Απέρι)
Ρωμαϊκά Υδραγωγία (Λευκός)
Εφταμπατούσα - Αγιος Νικόλαος Σπόων
(Εκκλησία που καταστράφηκε από τους Τούρκους και έχει εφτά πόρτες.Θα δείτε αρχαία στους γύρο χώρους)
Αρχαιολογικό Μουσείο Πηγαδίων
Λαογραφικό Μουσείο Όθους
Λαογραφικό Μουσείο Μενετών
Εκκλησιαστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας

Μοναστήρια
Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών
Άγιος Ιωάννης Σπόων
(Ερημικό ξωκλήσι χτισμένο μέσα σε σπηλιές με σταλαχτίτες παλαιοτέραήταν φρούριο με πολεμίστρες για προστασία από τους πειρατές. Εκεί έχει βρεθεί και θησαυρός με χρυσές λίρες)
Άγιος Νικόλαος Σπόων
(Αρχαίο μοναστήρι χτισμένο για να προστατεύει τους ναυτικούς)
Τι να φάτε
Η σαρδέλλα - η γνωστή Σποΐτικη παστή μένουλα, η κάππαρη, το κρίθαμο, οι παστές και κολυμπητές μικρές ελίτσες, το μανούλι, το ψωμί, οι κουλούρες, και το Καρπάθικο κρασί, προηγούνται της μακαρούνας, του τηγανιτού ή γιαχνή σκάρου, των αγρϊαδιών, των φαγητών του γάμου και του Καρπάθικου μπακλαβά.
Το σισαμόμελο, τα τρίγωνα, τα ξεροτήγανα..
Οι πολλώ λογιώ πίτες (λαχανόπιτες, κρεμυδόπιτες και τα ζιμπίλια) αλλά και τα ψιλοκούλουρα κάποτε κουλούρια του γάμου, σήμερα καθημερινό "γλεούδι", είναι κι αυτά δείγματα του γούστου και της υπομονής της Καρπάθικης νοικοκυράς.
{Από το 2006 πραγματοποιείται στη ΚΆΡΠΑΘΟ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας στη περιοχή Αφιάρτη Εδώ και δέκα περίπου χρόνου η περιοχή Αφιάρτης, που βρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του νησιού, (όπου και το Διεθνές Αεροδρόμιο) θεωρείται από τις πιο φημισμένες, πλεονεκτικές και κατάλληλες περιοχές του κόσμου για το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing).}

Πρόσβαση
Με αεροπλάνο ΠΤΗΣΕΙΣ OLYMPIC AIR (Οι πτήσεις αναχωρούν από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Αθήνα)

ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6:40 19:30
ΤΡΙΤΗ - 19:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 6:40 19:30
ΠΕΜΠΤΗ - 19:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6:40 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 6:00 -
ΚΥΡΙΑΚΗ - 21:00

ΡΟΔΟΣ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6:30 -
ΤΡΙΤΗ 7:30 -
ΤΕΤΑΡΤΗ 6:30 -
ΠΕΜΠΤΗ 7:30 -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - -
ΣΑΒΒΑΤΟ 7:30 -
ΚΥΡΙΑΚΗ 7:30 -

ΚΑΣΟΣ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9:35 -
ΤΡΙΤΗ 10:35 -
ΤΕΤΑΡΤΗ 9:35 -
ΠΕΜΠΤΗ 10:35 -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - -
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:35 -
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:35 -

ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8:50 -
ΤΡΙΤΗ 9:50 -
ΤΕΤΑΡΤΗ 8:50 -
ΠΕΜΠΤΗ - -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:50 -
ΣΑΒΒΑΤΟ 9:50 -
ΚΥΡΙΑΚΗ 9:50 -
ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΑΘΗΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8:10 21:00
ΤΡΙΤΗ - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 8:10 21:00
ΠΕΜΠΤΗ - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:10 22:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 7:30 -
ΚΥΡΙΑΚΗ - 22:30

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΡΟΔΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8:10 15:25
ΤΡΙΤΗ - -
ΤΕΤΑΡΤΗ 8:10 15:25
ΠΕΜΠΤΗ 14:30 -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:10 15:25
ΣΑΒΒΑΤΟ - -
ΚΥΡΙΑΚΗ 8:10 15:25

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΚΑΣΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7:25 -
ΤΡΙΤΗ 8:25 -
ΤΕΤΑΡΤΗ 7:25 -
ΠΕΜΠΤΗ 8:25 -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - -
ΣΑΒΒΑΤΟ 8:25 -
ΚΥΡΙΑΚΗ 8:25 -

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΣΗΤΕΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7:25 -
ΤΡΙΤΗ 8:25 -
ΤΕΤΑΡΤΗ 7:25 -
ΠΕΜΠΤΗ 8:25 -
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - -
ΣΑΒΒΑΤΟ 8:25 -
ΚΥΡΙΑΚΗ 8:25 -

Για περαιτέρω πληροφορίες και ακριβή δρομολόγια:
Olympic Air
8018010101, 22450 22235, 22450 41495

http://www.karpathos.gr

Τα διαβάζουν πολλοί