English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21.3.12

Πάμε Πράσινο Ακρωτήριο;

Το νησί βρίσκεται στην περιοχή Μακαρονησία (αποτελείται από δέκα νησιά και άλλα πιο μικρά νησιά) στα βόρεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Ανακαλύφθηκαν και εποικίστηκαν από τους Πορτογάλους τον 15ο αιώνα. Τα δέκα μεγαλύτερα είναι: Μπράβα, Φόγκο, Σαντιάγο, Μάιο, Μπόα Βίστα, Σαλ, Σάο Νικολάου, Σάο Βισέντε, Σάο Αντάο και Σάντα Λουσία. Έχουν τραχιά μορφολογία και είναι ηφαιστειογενή. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Χριστιανοί-Ρωμαιοκαθολικοί (90%). Η επίσημη γλώσσα είναι η πορτογαλική. Το πολίτευμα είναι Προεδρική Δημοκρατία.  Στον πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται: Κρεολοί, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Αφροβραζιλιάνοι.
Στον τομέα του πολιτισμού η χώρα μπορεί να καυχιέται για τη μουσική της παράδοση και για την "ξυπόλητη ντίβα" Σεζάρια Έβορα!

ΣΑΝΤΙΑΓΟ
Η Πράια, η πρωτεύουσα, βρίσκεται στο Σαντιάγο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Στην Πράια δεσπόζει το «Πλατό», ένας επίπεδος ορεινός όγκος, όπου έχει στριμωχτεί όλη η δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν παντού στο κέντρο της πόλης βλέπεις τοιχογραφίες με μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό, στη βία, στον πόλεμο, μέχρι και για το «ευ αγωνίζεσθαι»! Οι Καποβερντιάνοι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν σε αυτά τα μηνύματα με προσδόκιμο ζωής στα 71 χρόνια, σχεδόν το διπλάσιο από κάθε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, ιδιαίτερα χαμηλό αναλφαβητισμό και με κατά κεφαλήν εισόδημα να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις της Αφρικής.
Περπατώντας στους δρόμους της Πράια, θα απολαύσεις τους αργούς ρυθμούς της πόλης, θα μιλήσεις με τον κόσμο στα καφέ της Praça 11 Maio, θα καθίσεις για φαγητό στην Gampoa ή στο Madirense και το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ιστορική Quintal de Musica. Αυτός ο ιστορικός χώρος, που με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει κάθε βράδυ ένα ξεχωριστό μουσικό event, έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αφρικανικής μουσικής. Τις καθημερινές, προς το τέλος της βραδιάς, εκτός από τα προγραμματισμένα μουσικά σχήματα, στη σκηνή ανεβαίνουν και πολλοί άλλοι τοπικοί μουσικοί κάτω από τις επευφημίες του κοινού. Σίγουρα μια βραδιά στην Quintal de Musica θα σας βάλει για τα καλά στο κλίμα αυτού του νησιού.
Οχι πολύ μακριά από την Πράια βρίσκεται η Cidade Velha, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η πρώτη αποικιοκρατική πόλη που χτίστηκε στους τροπικούς δεν είναι γνωστή τόσο για τους πολυάριθμους ναούς της και για το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του βράχου, όσο για τον...
θλιβερό ρόλο που έπαιξε στο δουλεμπόριο. Η Ribeira Grande, όπως ήταν το αρχικό της όνομα, ιδρύθηκε το 1462 από τους Πορτογάλους και αποτέλεσε τον κυριότερο σταθμό μεταφοράς σκλάβων από τη Σιέρα Λεόνε προς τη Βραζιλία και την Καραϊβική. Η στρατηγική της θέση αποτέλεσε και αιτία σφοδρών επιθέσεων από όλους όσοι φιλοδοξούσαν να ελέγξουν το εμπόριο μεταξύ των αποικιών και της Ευρώπης: Αγγλους, Γάλλους, Ισπανούς και κυρίως πειρατές, από τους οποίους καταστράφηκε και λεηλατήθηκε τελικά το 1712. Τα περισσότερα μνημεία της πόλης είναι ήδη ανακαινισμένα ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της συντήρησης. Στο κάστρο αξίζει πραγματικά να δείτε ένα μικρό, όμως άκρως ενημερωτικό, βίντεο για την ιστορία της πόλης, ενώ στο ειδικά διαμορφωμένο καφέ θα απολαύσετε κάτι δροσιστικό ως ελάχιστη ανταμοιβή για τη μισάωρη ανάβαση του λόφου κάτω από τον τροπικό ήλιο!
Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει μια μαρμάρινη στήλη, το Pelourinho, σύμβολο «δικαιοσύνης, δικαιωμάτων και ελευθερίας». Κατασκευάστηκε το 1512 και αποτέλεσε σημείο δημόσιων εκτελέσεων και απονομής δικαιοσύνης για πολλούς αιώνες. Από την Praça do Pelourinho μπορεί κανείς να πάρει το φοινικόφυτο φαράγγι που βγάζει στη Rua de Banana, το Δρόμο της Μπανάνας, ο οποίος φέρει τον τίτλο του πρώτου ευρωπαϊκού δρόμου που κατασκευάστηκε στην Αφρική. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον φραγκισκανικό ναό, χτισμένο το 1712, και να αφήσει το νου του να φανταστεί μυθικές μορφές, όπως αυτές του Βάσκο ντα Γκάμα και του Χριστόφορου Κολόμβου να καταστρώνουν σχέδια για την εξερεύνηση ενός άγνωστου νέου κόσμου!
ΣΑΟ ΒΙΣΕΝΤΕ - Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Μπαίνοντας στο Μιντέλο, την πρωτεύουσα του Σάο Βισέντ, αποκτάς μια τελείως διαφορετική άποψη για το Πράσινο Ακρωτήρι· έχει μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το Σάο Βισέντ θεωρείται η καρδιά της τοπικής κουλτούρας. Πατρίδα της Σεζάρια Εβόρα και πολλών άλλων λιγότερο διεθνώς γνωστών μουσικών, το Μιντέλο συγκεντρώνει όλη την καλλιτεχνική κίνηση της χώρας. Επειτα από μια μικρή βόλτα στην πόλη, μουσικές ακούγονταν από όλους τους δρόμους και μέσα από τα δαιδαλώδη στενά εμφανίστηκε η Τσι Τσι Λα. Η Τσι Τσι Λα είναι ένα από τα πολιτιστικά κέντρα που έχουν ξεφυτρώσει στις γειτονιές του Μιντέλο. Ενα πρώην εγκαταλελειμμένο σπίτι ανακαινίστηκε από τη γειτονιά και τώρα λάμπει κατακόκκινο, δίνοντας χώρο για εικαστικά και όχι μόνο δρώμενα. Τη συγκεκριμένη μέρα είχε συναυλίες και από τις 5 το απόγευμα η πλατεία είχε γεμίσει με μουσικά όργανα. Μέχρι το βράδυ είχαν παρελάσει από τη σκηνή ένα σωρό μουσικά σχήματα, παίζοντας από τα παραδοσιακά «μόρνα» μέχρι R 'n' B!
Βόλτες στο Palacio de Presidente, στο Centro Cultural do Mindelo, στην Praça Amilcar Cabral. Το Μιντέλο όπως και τα άλλα λιμάνια αποτελούν σημείο τροφοδοσίας για πολλούς επίδοξους ιστιοπλόους, μακρινούς απογόνους του Κολόμβου, που κατευθύνονται στη Λατινική Αμερική.
ΣΑΟ ΑΝΤΑΟ
Το Σάο Αντάο είναι ένας θησαυρός καλά κρυμμένος στα βάθη του Ατλαντικού. Οι λίγοι και οι τυχεροί που θα φτάσουν έως εδώ θα αντικρίσουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, που δικαιολογεί πλήρως το όνομά του, Πράσινο Ακρωτήρι. Απότομες κατάφυτες πλαγιές πετάγονται μέσα από τη θάλασσα και χάνονται μέσα στα σύννεφα, ενώ μικρά ψαροχώρια είναι σφηνωμένα στην άκρη του γκρεμού ή στη σκιά ενός ηφαιστειογενούς βράχου. Το Σάο Αντάο προσφέρει μερικές μαγικές διαδρομές για περπάτημα, όπως αυτή που ξεκινάει από το χωριό Paul και φτάνει μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου, στα 1.170 υψόμετρο. Η διαδρομή κρατάει περίπου μία ημέρα και περνάει από μικρά χωριά, απέραντες φυτείες ζαχαροκάλαμου, μπανάνας, παπάγια, μάνγκο και άλλων τροπικών φρούτων. Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις όλα αυτά τα φρούτα να κρέμονται από τα δέντρα και να μην τα συνδυάζεις μόνο με την εικόνα ενός πάγκου στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ. Μετά τις πρώτες δύο ώρες και ενώ η θάλασσα χάνεται από το οπτικό πεδίο, μπορείς εύκολα να χάσεις την αίσθηση του χώρου και να νομίζεις πως περπατάς σε κάποια πλαγιά των Ανδεων. Αντίστοιχα μοναδική είναι και η διαδρομή που αρχίζει από το Ponta do Sol, στην άκρη κυριολεκτικά του νησιού, και φτάνει στo Fontainhas. Το λιθόστρωτο μονοπάτι περνάει πάνω από τις απότομες πλαγιές, που καταλήγουν στη θάλασσα, και χαρίζει πραγματικά απίστευτη θέα και… φωτογραφικές συγκινήσεις. Φτάνοντας στο Fontainhas, έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τοπίο που και η φαντασία από μόνη της θα ήταν αδύνατο να δημιουργήσει. Το χωριό στριμώχνεται στην άκρη ενός βράχου που βγαίνει από τον κύριο όγκο, από κάτω καταλήγουν νερά σε ένα κοίλωμα, δημιουργώντας έναν μικρό καταρράκτη, ενώ το φαράγγι καταλήγει σε μια παραλία από μαύρη ηφαιστειογενή άμμο, και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι βρίσκεσαι στο τελευταίο κομμάτι γης μέχρι τις ακτές της Λατινικής Αμερικής!
ΣΑΛ
Το Σαλ είναι όλο μια κατάλευκη τροπική παραλία! Επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν σου δίνει πολλές επιλογές: οι βαλίτσες στο ξενοδοχείο στο Εσπάργος, την πρωτεύουσα του νησιού, και το πρώτο aluguer για τις παραλίες της Σάντα Μαρία. Τα aluguer είναι ένα είδος κοινόχρηστου αυτοκινήτου, που τελεί χρέη λεωφορείου έναντι ενός μικρού αντιτίμου για εισιτήριο. Μπορεί να είναι κυριολεκτικά τέσσερις ρόδες με ένα τιμόνι και δύο πάγκους για καθίσματα μέχρι το τελευταίο μοντέλο 4x4 Landcruiser.
Η Σάντα Μαρία είναι το πιο ανεπτυγμένο, τουριστικά και οικονομικά, κέντρο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και οι υποδομές μπορούν να χωρέσουν πολύ περισσότερους. Εχει τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών, με πρωταγωνιστή την Ιταλία. Αυτό βέβαια έχει και πολλές αρνητικές πλευρές, αφού τείνει να αλλοιώσει το χαρακτήρα του νησιού (αν δεν τον έχει αλλοιώσει ήδη), έχει απογειώσει το κόστος ζωής και τις τιμές της γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τοπικός πληθυσμός να δέχεται μια συνεχή μετατόπιση από το κέντρο του Σαλ προς τα περίχωρα, ενώ η εντατική ενασχόληση με τον τουρισμό έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή φούσκας, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της απότομης πτώσης των αριθμών των τουριστών. Αδειο ή γεμάτο, το Σαλ σε βυθίζει σταθερά στους αργούς ρυθμούς του, με βόλτες στην παραλία, μαθήματα kite surfing και ιαματικά μπάνια στη μυστηριακή Pedra da Lume. Αυτός ο κρατήρας κοντά στη θάλασσα χρησιμοποιείται σαν φυσική αλυκή, ενώ ένα πλατσούρισμα στα νερά του, με άργιλο ή χωρίς, είναι άκρως ευεργετικό. Η επίδρασή του, μάλιστα, λέγεται ότι είναι τόσο δυνατή, που μπορεί να κρατήσει το ηθικό ακμαίο ακόμα και μερικές ημέρες αφού έχεις πάρει το δρόμο της επιστροφής και έχεις αποχαιρετήσει τις παραλίες του Σαλ, τις ηφαιστειογενείς πλαγιές του Σάο Αντάο, τις μουσικές του Μιντέλο και τα πολύχρωμα σπίτια της Πράια.
ΚΟΣΤΟΣ
Με μια μέση διαμονή και διατροφή υπολογίστε τουλάχιστον 50 ευρώ ανά ημέρα. Στην Πράια, οι τιμές είναι κατά 20 - 30% πιο υψηλές από τα υπόλοιπα νησιά.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ο ευκολότερος τρόπος μετάβασης από Αθήνα είναι με την πορτογαλική TAP, μέσω Λισαβώνας, με κόστος γύρω στα 900 ευρώ. Εναλλακτικά και με περισσότερη περιπέτεια, μπορείτε να πάτε στη Σενεγάλη με Iberia (μέσω Μαδρίτης) και από εκεί στην Πράια με την TACV, τις αερογραμμές του Πράσινου Ακρωτηρίου. Το κόστος είναι γύρω στα 950 ευρώ, αλλά δίνεται η δυνατότητα για περισσότερους σταθμούς στο ίδιο ταξίδι.
Εσωτερικά στο Πράσινο Ακρωτήρι μπορείτε να πετάξετε με TACV με 100 ευρώ ανά πτήση, ενώ η καινούργια Falcon προσφέρει τις πτήσεις μεταξύ των νησιών με ελαφρώς μειωμένες τιμές, γύρω στα 70 ευρώ. Οι μετακινήσεις με πλοίο είναι λίγο αβέβαιες και εξαιρετικά χρονοβόρες, αλλά κοστίζουν πολύ λιγότερο (30 - 50 ευρώ) και προσδίδουν περιπέτεια. Η σύνδεση Μιντέλο - Πορτ Νοβ είναι μοναδική, πραγματικά έγκυρη ακτοπλοϊκή γραμμή.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο θα χρειαστείτε το διαβατήριό σας και ίσως σας ζητηθούν 2 φωτογραφίες διαβατηρίου για την έκδοση της βίζας (25 ευρώ).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Πράια:
Aparthotel Holanda (τηλ. +238 2623.973, www.hotelholanda.com), από 25 ευρώ.
Residencial Santa Maria (τηλ. +238 2614.337), στην καρδιά του Πλατό από 45 ευρώ.
Σάντα Μαρία, Sal:
Pensao Les Alizes (http://www.pensao-les-alizes.com), από 40 ευρώ.
Εσπάργος:
Pousada Paz e Bem (τηλ. +238 2411.782), από 20 ευρώ.
Residencial Santos (τηλ. +238 2411.900), από 30 ευρώ.
Μιντέλο:
Residencial Atlantida (τηλ: +238 2313.918), από 10 ευρώ.
Casa Café Mindelo (τηλ. +238 2318.731, www.casacafemindelo.com), από 40 ευρώ.
Σάο Αντάο:
Residencial Vale do Paul (τηλ: +238 231.319), στο Paul από 10 ευρώ.

ΤΙ NA ΦATE
Στο Πράσινο Ακρωτήρι θα βρείτε κυρίως ψάρι, μαγειρεμένο με όλους τους πιθανούς τρόπους! Μπορείτε να ξεκινήσετε με φιλέτα τόνου, με ρύζι, λαχανικά, πατάτες τηγανητές και σάλτσα από 9 ευρώ και να καταλήξετε σε ανεξερεύνητες συνταγές σούπας με garroupa και serra. Είναι δυνατό, αν όχι θεμιτό, να τρώτε ψάρι δύο φορές τη μέρα για 15 ημέρες και να θέλετε κι άλλο!
Μερικά γνωστά εστιατόρια που δεν θα σας απογοητεύσουν, είναι: το Restaurante Gamboa στην Πράια, τα Pica Pau και Casa Café Mindelo στο Μιντέλο και το Macaronesia στο Εσπάργος.

Τα διαβάζουν πολλοί