English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.7.11

Προμνησία / déjà vu / ντεζά βου

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει "ήδη ιδωμένο".
Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση "παράξενου", και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρόλο το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν αναφορές σε εμπειρίες προμνησίας στη λογοτεχνία του παρελθόντος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο.

Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια από ψυχολογική και νευροφυσιολογική σκοπιά. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για μία ανωμαλία της μνήμης. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος εσφαλμένα "πιστεύει" οτι έχει καταγεγραμμένη μία εμπειρία, ενώ δεν την έχει. Η εξήγηση αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί μεν το άτομο να πιστεύει οτι η εμπειρία του έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει τη χρονική στιγμή ή τις συνθήκες. Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της προμνησίας με...

Λαζάνια "summer time"


Δροσερό,ανάλαφρο και καλοκαιρίνο πιάτο ζυμαρικών.
Εντάξει η γη γυρίζει και η πενικιλλίνη βρέθηκε.Απλά βρήκα ένα τρόπο ώστε ο μικρός να τρώει όλα τα λαχανικά ευχάριστα και χωρίς "ναρκαλιευτικές διαθέσεις".

Υλικά
1 κολοκύθι μικρό multoποιημένο
1 μελιτζάνα χωρίς την φλούδα (το αυτό)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 πιπεριές κομμένες
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
4-5 ντομάτες σε κύβους
4-5 φύλλα φρέσκο (πλατύ )βασιλικό
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι

Οδηγίες
Τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι ένα θησαυρός.Μπορείς να κάνεις ένα σωρό νόστιμα  πιάτα.
Οι μικρότεροι της οικογένειας όμως συνήθως έχουν αντίρρηση.
Είναι η δεύτερη φορά που ξεγελάω έτσι τον μικρό.Η διαδικασία όλη κρατάει περίπου μισή ώρα.
Ξεκινάμε να κόψουμε τα λαχανικά μας.
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κολοκύθι,την μελιτζάνα,το κρεμμύδι και το σκόρδο.Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.Μόλις αρχίσουν να "στάζουν μέλι" προσθέτουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο.Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και τα λαζάνια.
Μόλις η σάλτσα μας αρχίσει να διαμαρτύρεται είναι έτοιμη.
Σερβίρονται ζεστά με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Μικρά tips
Προτιμήστε τα ζυμαρικά σας να είναι al dente είναι ευκολόπεπτα.Μην βάλετε από την αρχή αλάτι στο βράσιμο,είναι προτιμότερο στο τέλος γιατί θα χρειαστεί λιγότερη ποσότητα.
Τέλος μην ρίχνετε νερό μόλις σουρώνετε τα ζυμαρικά σας ,απλά στραγγίστε τα ,η σάλτσα με την  οποία τα συνοδεύεται   δένει καλύτερα.

30.7.11

Η ιστορία του πρώτου τυπωμένου βιβλίου και η εξέλιξή του.

Τα πρώτα τυπωμένα βιβλία εμφανίστηκαν στην Κίνα τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Το πρώτο βιβλίο που είναι γνωστό ότι έχει τυπωθεί με ξύλινα στοιχεία είναι μια Κινέζικη έκδοση ενός βουδιστικού κειμένου το 868 μ.Χ.
Το Τιπιτάκα, ένα άλλο βουδιστικό κείμενο το οποίο είναι πάνω από 130.000 σελίδες τυπώθηκε μεταξύ του 972 και του 983 μ.Χ. Οι Κινέζοι επινόησαν τα κινητά ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ. αλλά μιας και η Κινέζικη γλώσσα δεν έχει το περιορισμένο σε αριθμό γραμμάτων αλφάβητο των ευρωπαϊκών γλωσσών, η εφεύρεση αυτή δεν γνώρισε εφαρμογή μεγάλης κλίμακας.
Στην Ευρώπη η εκτύπωση βιβλίων χρησιμοποιώντας ξύλινα στοιχεία άρχισε γύρω στο 14ο αιώνα με γνώση που αποκτήθηκε από την επαφή με τους ανατολικούς λαούς. Τα πρώτα τέτοια βιβλία ήταν θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου με ελάχιστο κείμενο αλλά πλούσια εικονογράφηση.

Κατά την Αναγέννηση, δύο ήταν οι ανακαλύψεις που έδωσαν ώθηση στη μαζική παραγωγή του τυπωμένου πια βιβλίου.
Η μια ήταν το χαρτί, του οποίου η γνώση για την παραγωγή αποκτήθηκε από τον Ισλαμικό κόσμο ο οποίος με τη σειρά του το είχε πάρει από τους Κινέζους, και η άλλη τα κινητά μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία. Αυτή η τελευταία επινόηση αποδίδεται στο Γερμανό τυπογράφο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, αν και πολλοί άλλοι Γάλλοι, Ολλανδοί, και Ιταλοί τυπογράφοι διεκδίκησαν την πατρότητα αυτής της εφεύρεσης. Το 1450 έως το 1456, η τυπογραφία γνώρισε μια...

27.7.11

Πάμε Μπαχάμες ??

Τα νησιά Μπαχάμες βρίσκονται σε απόσταση λιγότερο από 100 μίλια από τις ακτές της Φλόριντα και έχουν το ιδανικό κλίμα(θερμοκρασίες κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 24 βαθμούς).
Οι Μπαχάμες αποτελούν ένα από τα διασημότερα και πολυτελέστερα τουριστικά θέρετρα του κόσμου. Κρυστάλλινα καθαρά νερά και λεπτή ολόλευκη άμμος περιτριγυρίζουν αυτόν τον τροπικό παράδεισο. Αλλά τα πράγματα που έχετε να απολαύσετε στις Μπαχάμες είναι πολλά περισσότερα από αυτό το εκπληκτικό τοπίο. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στην γη που μπορεί κάποιος να κολυμπήσει με δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να απολαύσουν μια εξαιρετικά πλούσια θαλάσσια ζωή με τους πιο φιλόξενους κατοίκους της τα δελφίνια των Μπαχάμας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντήσετε τα δελφίνια, από απλό κολύμπι με αναπνευστήρα και κατάδυση μέχρι οργανωμένες εκδρομές με καραβάκια.
Καθώς ο ήλιος δύει σε ένα ειδυλλιακό και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, τι καλύτερο από το να τελειώσετε την μέρα σας ξαπλωμένοι αναπαυτικά σε μια αιώρα στην παραλία, ενώ απολαμβάνετε το αγαπημένο σας κοκτέιλ. Και όταν το βράδυ έρθει, αρχίζουν οι συζητήσεις για τις περιπέτειες τις μέρας, την εξερεύνηση θαλάσσιων θηλαστικών, ψαριών και εξωτικών πουλιών, το ψάρεμα γιγαντιαίων μπαρακουντα, την επίσκεψη στα ιστορικά κυβερνητικά κτήρια ή ακόμα και μια βολτα στο φημισμενο πειρατικο μουσειο. Οι Μπαχαμες, με περισσότερα από 700 νησια, εχουν παρα πολλά μέρη που μπορειτε να επισκεφθειτε και δραστηριότητες που μπορείτε να κανετε, οι διακοπες σας εδώ θα σας μεινουν αξέχαστες!
Οι Μπαχάμες είναι ένα αρχιπέλαγος με πάνω από 700 νησιά που εκτείνονται σε...

26.7.11

Η περιτομή του πέους

Περιτομή ονομάζεται ο περιορισμένος ακρωτηριασμός της φυσικής διαμόρφωσης του ανδρικού μορίου, συγκεκριμένα είναι η αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας (αρχ. ακροβυστίας), της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου.

Εξυπηρετεί, κατά μία άποψη, λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.).

Η περιτομή, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, εφαρμόζεται σε πολλά νεογέννητα άσχετα με το θρήσκευμα. Στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική θρησκεία οι γονείς οφείλουν να περιτέμνουν τα άρρενα βρέφη τους (σουνέτι στα τουρκικά), σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες. Η συμβολική αυτή πράξη συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σημασία του πέους, κατά το δόγμα των παραπάνω θρησκειών, διότι οτι το πέος είναι η απόδειξη του ανδρισμού και η πηγή δύναμης του άνδρα. Με την περιτομή ο άνδρας συμβολικά αποκόπτει ένα τμήμα του υπέρ του Θεού, αναγνωρίζει δηλαδή ότι η ισχύς του είναι πεπερασμένη και ότι υπάρχει κάποιος πιο ισχυρός και πιο τέλειος από αυτόν.

Στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει η παράδοση της περιτομής. Καταργήθηκε με την εκούσια σταυρική θυσία του Ιησού Χριστού και το βάπτισμα μας.

25.7.11

ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ - AGATHA CHRISTIE

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε το 1890 στο Ντέβον. Ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι, (αρχικά εργάστηκε σε φαρμακείο, εξού και η πλούσια γνώση της στα δηλητήρια) και κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να γράφει τα πρώτα της αστυνομικά μυθιστορήματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα: "Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς" δημοσιεύτηκε το 1920.
Παντρεύτηκε 2 φορές, ο ένας της σύζυγος ήταν αρχαιολόγος, ο σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή όπου κι εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες. Η ίδια, έλεγε χαριτολογώντας για το σύζυγό της: «Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε γυναίκα: όσο περισσότερο αυτή γερνάει τόσο περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον του γι’ αυτή.»
Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν (Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, 15 Σεπτεμβρίου 1890 - 12 Ιανουαρίου 1976), γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ (Mary Westmacott), και 19 θεατρικά έργα!
Η δουλειά της στα αστυνομικά μυθιστορήματα, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.
Το 1971 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄την τίμησε με τον τίτλο «Νταίημ».
Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα απο 2.000.000.000 (δύο δισεκατομμύρια) αντίτυπα κι έχουν μεταφραστεί σε 104 γλώσσες!
Τα περισσότερα από τα βιβλία της, έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο ράδιο, κι έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς.
Μερικά απο τα πιο γνωστά της δημιουργήματα:..

24.7.11

Πόσο μας κοστίζουν οι 300


Έχετε αναρωτηθεί πόσα βγάζει ένας βουλευτής σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Πού σταματά ο μύθος και που ξεκινά η πραγματικότητα των αποδοχών των 300 που φροντίζουν για το καλό του τόπου και αγωνιούν για την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας;
Πόσο μας κοστίζουν οι 300
Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο κάθε βουλευτής παίρνει στα χέρια του ως καθαρή βουλευτική αποζημίωση 6.595,03 ευρώ, όπως αναφέρει και το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News. Ωστόσο στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται μείωση 5% της έκτακτης εισφοράς και 3% υπέρ των ανέργων, απώλεια 660,16 ευρώ, που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα.
Όπως όμως υποστηρίζουν και οι ίδιοι με τα χρήματα αυτά “δεν βγαίνουν”. Γάμοι, βαφτίσια, δώρα, τραπέζια, καμπάνιες για να διατηρούν ζεστές τις σχέσεις τους με τους ψηφοφόρους τελειώνουν γρήγορα τον “αντικειμενικά” περιορισμένο μισθό τους με αποτέλεσμα να “μην τα φέρνουν βόλτα”.
Ξαναθυμήθηκαν τις δουλείες που έκαναν λοιπόν πριν γίνουν βουλευτές, κατά την παροιμία “μάθε τέχνη κι άστηνε”, και εργάζονται κανονικά τις ώρες που δε χρειάζεται να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.
Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλα είναι τα χρήματα που εισπράττει ένας βουλευτής και άλλο το πραγματικό ποσό που κοστίζει στο κράτος, συνυπολογίζοντας και άλλες παροχές που απολαμβάνουν όπως αυτοκίνητο, ατέλειες, έξοδα αποσπασμένων υπαλλήλων στο γραφείο του, αεροπορικά εισιτήρια και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Αποκορύφωμα αυτών των μικρών διευκολύνσεων για τους “λειτουργούς” μας που δεν τα “βγάζουν πέρα” φοροαπαλλαγή της βουλευτικής τους αποζημίωσης κατά 68,6%.
Ναι, καλά διαβάσατε!
Η χαρά του επιδόματος!
Μέχρι τώρα η βασική βουλευτική αποζημίωση έφτανε τα 5.780.60 ευρώ. Σε αυτήν προστίθεται κάθε μήνα το επίδομα οργάνωσης γραφείου 935,88 ευρώ ή πιο απλά ενοίκιο πολιτικού γραφείου, η οικογενειακή παροχή 35 ευρώ ή απλούστερα επίδομα γάμου, τα ταχυδρομικά τέλη 1.136,64 ευρώ (κάρτες και γράμματα στους ψηφοφόρους που καταλήγουν στα σκουπίδια!), τα έξοδα κίνησης 364 ευρώ, με το συνολικό ποσό των αποδοχών να φτάνει αισίως τις 8.252, 12 ευρώ το μήνα.
Αν βιαστήκατε ως κακεντρεχείς αναγνώστες να τους κακοχαρακτηρίσετε, σκεφτείτε ότι...

23.7.11

Αυτοκριτική και Αυτογνωσία



Τι σημαίνει ευτυχία;Επιτυχία;
Για μερικούς είναι η οικονομική επιφάνεια,τα σπίτια,τα σκάφη,τα γρήγορα αυτοκίνητα,τα ακριβά κοσμήματα.
Επιτυχία και ευτυχία χωρίς αυτογνωσία όμως είναι μόνο αλαζονεία.
Τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων είναι η αυτοπεποίθηση,η συνεχείς προσπάθεια για βελτίωση,η θέληση για ζωή και όλα αυτά όταν γίνονται με αυτογνωσία είναι πλέον μέγα αγαθό.
Όταν διαθέτεις αυτογνωσία ,γνωρίζεις τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σου.Μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου.Αναγνωρίζεις το δίκιο και το άδικο.Ελέγχεις τον οξύθυμο και παρορμητικό εαυτό σου.
Περνάς από το κόσκινο της ψυχής σου το τι θέλεις να έχεις δίπλα σου και τι όχι.
Σε αυτήν την άφιλη εποχή που ζούμε είναι χρήσιμη να κάνουμε την ενδοσκόπιση στην ψυχή μας να ξεριζώσουμε τον εγωισμό,να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λιπάσματα στην ψυχική μας καλλιέργεια και να κερδίσουμε τον αυτοσεβασμό μας αρχικά.Έτσι θα έρθει και ο σεβασμός από τον διπλανό μας.
Μάθε φίλε μου να ταπεινώνεσαι και να σε κατακρεουργείς πριν κρίνεις τον δίπλα σου.Η αυτογνωσία είναι μέγα αγαθό και σοφία.Σαν σοφία σου  δίνει την ευκαιρία να ζείς την κάθε στιγμή με το χαμόγελο στα χείλη,να εκτιμάς την καλημέρα του γείτονα και τον καυγά που κάνουν το πρωί τα σπουργίτια.
Σαν αγαθό σου προσφέρει την δυνατότητα να αποτινάζεις από πάνω σου κάθε μαύρη και άραχνη ψυχή και να πατάς οριστική διαγραφή.
Την διαγραφή την έχω κάνει ...ΕΣΕΙΣ;

22.7.11

Κρουαζιέρα στον Νείλο! Στα ίχνη του Ηρακλή Πουαρό

Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο τόπος ενέπνευσε την Αγκαθα Κρίστι να γράψει ένα από τα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα. Πλέοντας στον Νείλο κάνεις βουτιά σε ένα θαυμαστό παρελθόν και οξύνεται η διάθεση για ανακαλύψεις.
Ολα λοιπόν ξεκινούν από 'δω. Με τέτοιες σκέψεις δικαιολογώ τον εαυτό μου που αποφάσισε να ταξιδέψει στον Νείλο από το Ασουάν προς το Λούξορ - και όχι το αντίστροφο, όπως κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες. Συνεχίζω με μια φελούκα για το νησάκι Φίλαι, όπου κατά την παράδοση η Iσιδα φύλασσε τον τάφο του αδελφού και συζύγου της Oσιρη. Στη διαδρομή μάς πλησιάζουν παιδιά μέσα σε μικροσκοπικές αυτοσχέδιες βάρκες, ζητώντας μερικές αιγυπτιακές λίρες. Ελεημοσύνη εν πλω - μια τραγικά ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Η βόλτα με τις φελούκες θα συνεχιστεί και στο μικρό νησάκι Ελεφαντίνη για μια σύντομη επίσκεψη στα ερείπια του αρχαίου Αμπού, που ήδη από το 3000 π.Χ. αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του γνωστού κόσμου. Στη διαδρομή παρατηρώ και ένα από τα περίφημα νειλόμετρα, αρχαίες κατασκευές που κατέγραφαν το ύψος των υδάτων και προσδιόριζαν τις περιόδους καρποφορίας στον Νείλο. Ο Dow Jones της αρχαιότητας, δηλαδή, αλλά με πιο εξασφαλισμένες αποδόσεις και σίγουρα πιο κοντά στην πραγματική οικονομία. Το μυαλό μου έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, που όπως με πληροφορεί ο ξεναγός μου θα είναι κατά βάσιν… νύχτα. Εχω έρθει αποφασισμένος να ακολουθήσω τα βήματα της Αγκαθα Κρίστι, οπότε επιβάλλεται να κινηθώ ξημερώματα προς το γιγαντιαίο πέτρινο μνημείο του Αμπού Σιμπέλ - εκεί όπου τα αγάλματα «τραγουδούσαν» από τον αέρα που σφύριζε ανάμεσά τους. Γρήγορα συνειδητοποιώ ότι η εμπειρία της θείας Αγκαθα δεν μπορεί να...

21.7.11

Ο απεργιακός βηματισμός των ταξί στα χνάρια των νταλικέριδων.

Πριν 1 χρόνο ακριβώς, τέτοιες μέρες είχαμε την απεργία των νταλικέριδων και φορτηγατζίδων, και τον αποκλεισμό των δρόμων και λιμανιών απο τα οχήματά τους. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους και αιτήματα, (άδικη-ανεξέλεγκτη απελευθέρωση του επαγγέλματος χωρίς ίχνος σωστού σχεδιασμού απο τους μαλάκες του πασοκ).
Τότε λοιπόν, ο πρόεδρος των νταλικέριδων, (τον οποίο έκανα το μέγα λάθος και υποστήριξα θερμά διότι δεν είχα ψιλιαστεί τι κάθαρμα ήταν), ως άλλος "απελευθερωτής" έδινε δήθεν αγώνα για τους έλληνες επαγγελματίες του κλάδου. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν να "τα βρει" υπογείως (ένας Θεός ξέρει πως...) με την κυβέρνηση, και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε μισό απο τα αιτήματα των νταλικέριδων που εκπροσωπούσε, τους οδήγησε στη λήξη της απεργίας τους και στη φίμωση τους, κι απο τότε το ξεχάσαμε κι αυτό το θέμα, όπως συνηθίζουμε να ξεχνάμε τα πάντα στην Ελλάδα.
Φοβάμαι λοιπόν, οτι...

20.7.11

Ο Τοτός κι η Ελενίτσα!

Ήταν μία φορά η δασκάλα στην τάξη και ρωτάει:
Παιδιά, ποιος θα μου πει πως μπορούμε να βάλουμε 1 τρύπα σε μία άλλη τρύπα;
Ο Τοτός: - Κυρία, κυρία, να πω!
Η δασκάλα όμως επειδή ήξερε ότι ο Τοτός πάλι θα πετάξει πατάτα δεν τον σήκωσε.
- Πες μας Ελενίτσα.
- Να.. έτσι, λέει η Ελενίτσα και ενώνοντας τους δείκτες και τους αντίχειρές της, τοποθετεί την εικονική αυτή τρύπα γύρω από το στόμα της.
- Μπράβο Ελενίτσα, λέει η δασκάλα.. ήταν πολύ ευρηματικό.. ποιο παιδάκι θα μου πει τώρα πώς να βάλουμε δύο τρύπες σε μια τρύπα;
Ο Τοτός: - Κυρία, κυρία, να πω, να πω!
- Κυρία, κυρία... πετάγεται και η Ελενίτσα!
- Ναι Ελενίτσα;
- Να.. έτσι.. και τοποθετεί ξανά την εικονική τρύπα στο πρόσωπό της.. αυτή τη φορά πάνω από τα ρουθούνια της.
- Μπράβο Ελενίτσα.. λέει η δασκάλα. Ποιο παιδάκι θα μου πει, πώς να βάλουμε 3 τρύπες σε μια τρύπα αυτή τη φορά;
Ο Τοτός κοντεύει να σκάσει, γιατί η δασκάλα δεν του δίνει το λόγο.
- Ναι Ελενίτσα...;
- Να έτσι, και αυτή τη φορά βάζει την εικονική τρύπα πάνω από το στόμα της και τα ρουθούνια της...
- Συγχαρητήρια Ελενίτσα, λέει η δασκάλα, είσαι πολύ έξυπνη...
Έξαλλος πλέον ο Τοτός πετάγεται και λέει στην δασκάλα...
- Εγώ κυρία, ξέρω πώς μπορούμε να βάλουμε 9 τρύπες σε μία τρύπα.
- Μα, 9 τρύπες, Τοτέ; Πως γίνεται αυτό;
- Θα βάλουμε μία φλογέρα στον κώλο της Ελενίτσας!!!

Να χρεοκοπεί κανείς ή να μην χρεοκοπεί? Ιδού η απορία.

Πες το χρεοκοπία, πες το επιλεκτική χρεοκοπία, πες το μαλακία, πες το και σουτζουκάκια με σάλτσα, η ουσία είναι μία και δεν αλλάζει απο τα βαφτήσια που της κάνουν...
Ελάτε λοιπόν να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό τσίρκο στο οποίο καθημερινά μας βάζουν με το ζόρι να ακροβατούμε, και να έχουμε ως επιλογή την πτώση με δίχτυ απο κάτω ή άνευ!
Διότι η πτώση είναι δεδομένη.
Ε λοιπόν, ναι, θέλω να χρεοκοπήσω, να αναγεννηθώ απο τις στάχτες μου, και να διαλέξω μόνος μου εάν γουστάρω να είμαι φτωχός, ή πάμφτωχος.
Όμως πόσο πολύ γελασμένοι είμαστε εάν πιστεύουμε πως όλα γίνονται για το καλό μας, κι ότι ψάχνουν όλοι να βρουν την έξοδο κινδύνου για να μας οδηγήσουν με ασφάλεια σε αυτή...

19.7.11

Ο διάβολος της θάλασσας

Διάβολος της θάλασσας (αγγλ. devil fish ή horned ray, γαλλ. diable de la mer ή raie cornue) (Ζωολ.), είναι η κοινή ονομασία σαλαχιού τού μεσογειακού και ατλαντικού είδους Mobula mobular (οικογένεια Mobulidae). Λέγεται και «κερατάς». Η κοινή σε όλες σχεδόν τις γλώσσες ονομασία τους οφείλεται σε δύο παράλληλες αποφυάδες στο μπροστινό μέρος τού κεφαλιού, σαν κέρατα. Πρόκειται για προεκτάσεις των θωρακικών πτερυγίων και χρησιμεύουν για να σπρώχνουν προς το στόμα τη λεία τους: μικρά ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια. Ο πλατύς κορμός τους έχει μεγαλύτερο πλάτος παρά μήκος, τα μάτια και οι φυσητήρες είναι πλευρικοί, τα δόντια πολλά, μικρά, οξύληκτα και στα δύο σαγόνια. Η ουρά είναι σαν μαστίγιο, μακριά, λεία και εύκαμπτη στη βάση της υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι («κεντρί»).

Ο διάβολος είναι πελαγικό σαλάχι και φθάνει σε μέγεθος 5-6 μέτρα, συνήθως όμως είναι πολύ μικρότερο και ακίνδυνο για τον άνθρωπο, επειδή τρέφεται με μικρού μεγέθους λεία. Ζουν σε ολιγάριθμες ομάδες κοντά στην επιφάνεια συνηθίζουν να πηδούν έξω από το νερό και να πέφτουν πάλι, με ισχυρό θόρυβο. Είναι ζωοτόκα και με τέτοια άλματα γεννούν το μικρό τους, το οποίο αναπτύσσεται μέσα στον ωαγωγό (μήτρα) της θηλυκιάς.

Εκτός από το κυρίως Μεσογειακό είδος (Μ. mobular) υπάρχουν και άλλα μικρότερα, όπως το Μ. olfersi των ατλαντικών ακτών των ΗΠΑ (μήκος 1 μέτρο, βάρος 25 κιλά) και το Μ. diabolis της Αυστραλίας, πλάτους μέχρι 60 εκατοστομέτρων. Το γένος Κερατοβατίς (Cerotobatis) διαφέρει από το γένος Mobula, γιατί φέρει δόντια μόνο στο κάτω σαγόνι.
Τέλος, ο γίγαντας των σαλαχιών (είδος Manta birostris) του τροπικού Ατλαντικού φθάνει σε μέγεθος τα 8 μέτρα και βάρος τους 3 τόννους. Όταν ξαναπέφτει στο νερό, μετά το πήδημα του, προκαλεί κρότο κεραυνού και μπορεί να παρασύρει πλοιάριο στον βυθό, αν πέσει πάνω του. Κατά τον τοκετό, ο οποίος γίνεται με άλμα έξω από το νερό, το «μικρό» έχει μέγεθος 1,40 μέτρα και βάρος 9 χιλιόγραμμα.

18.7.11


ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ..

Ιδαίο άντρο. Το σπήλαιο του Δία.

Το σπήλαιο Ιδαίο Αντρο (που επίσης θα το βρείτε γραμμένο σαν Ιδαίον Αντρον) βρίσκεται στον Ψηλορείτη ή όρος Ιδη, το ψηλότερο βουνό στην Κρήτη.
Το Ιδαίο Αντρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια στην Κρήτη και άκμασε στην αρχαιότητα (4.000 π.Χ. μέχρι 1ο μ.Χ. αιώνα), ενώ θεωρείται αντίστοιχης αξίας με τα μεγαλύτερα πανελλήνια ιερά.
Τη φήμη του το Ιδαίο Αντρο, αντλούσε από το μύθο που θέλει το Δία να έχει γεννηθεί και ανατραφεί εδώ.
Βέβαια τη γέννηση του Δία εκτός από το Ιδαίο Αντρο διεκδικεί και το Δικταίο Αντρο στην Ανατολική Κρήτη γιατί ο Ησίοδος στη Θεογονία του δεν διευκρινίζει με ακρίβεια την τοποθεσία της γέννησης του Δία στην Κρήτη.

Πού βρίσκεται το Ιδαίο Αντρο
Η σπηλιά Ιδαίο Αντρο βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Ίδη στο κέντρο της Κρήτης, σε υψόμετρο 1498 μέτρα. Το σπήλαιο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μετά το χωριό Ανώγεια και λίγα μέτρα ψηλότερα από το οροπέδιο Νίδα.
Μπαίνοντας στο Ιδαίο Αντρο θα βρεθείτε στην κεντρική αίθουσα που έχει 40 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος. Η αίθουσα αυτή έχει ανασκαφεί δύο φορές, μια το 1885 από τον Federico Halbherr και το 1982 από τον Γιάννη Σακελλαράκη.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Ιδαίο Αντρο σαν σπήλαιο δεν έχει κάτι το εντυπωσιακό, αντίθετα με το Δικταίο Αντρο που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Το Ιδαίο Αντρο βρίσκεται πάνω στο βουνό - σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, που στη νότια πλευρά του βρίσκεται ένα άλλο σημαντικό λατρευτικό σπήλαιο, το σπήλαιο των Καμαρών. Μάλιστα μέχρι και τις μέρες μας στην ψηλότερη κορυφή του Ψηλορείτη, στα 2456 μέτρα, υπάρχει πετρόχτιστο εκκλησάκι που λειτουργείται μια δυο φορές το χρόνο αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό.
Ο μύθος λέει ότι...

16.7.11

Η απονεύρωση της "αρνίσιας συνείδησης" μου

Ώρες τώρα με τρώει μέσα μου κάτι να πω...να γράψω.Στο μαγειρικό μου χώρο θα είναι σχήμα οξύμωρο και μου φέρνει αναγούλα όταν μπερδεύετε το σώβρακο με την γραβάτα.
Ο τίτλος είναι το απωθημένο των  τελευταίων  ημερών.
Αναρωτιόμουν πόσο αρνάκια είμαστε.Συμβιβασμένοι και να τρώμε το (κουτό)χορτο και μετά να μας σφαγιάζουν.Και για όσους δεν κατάλαβαν γράφω για την κατάσταση της Λένγκω μας που όλο μας τυρρανάει.
Δεν μου αρέσει γενικώς να λέω πολλά,αλλά σήμερα απονεύρωσα αυτήν την αρνίσια μου συνείδηση και είπα να τα πω έξω από τα δόντια και να κάνω πράξη τα πιστεύω μου.Αυτό θα κάνω από εδώ και στο εξής...γιατί το χρωστάω στα παιδιά μου,όπως μου άφησαν "διαθήκη" οι γονείς μου,οι γονείς σου,οι γονείς τους ,που πάλεψαν,έδωσαν τον ιδρώτα τους και το αίμα τους.Δεν τους αξίζει να κληρονομήσουν κάτι τόσο σωθρό και ελεεινό .
Η φωτογραφία τα λέει όλα.

Θέλω να λέγομαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ...καλό μας ξημέρωμα!

15.7.11

Είδες δόντια στον ύπνο σου? Τότε την πάτησες...

Συνήθως, τα όνειρα όπου βλέπει κανείς δόντια δεν προμηνούν ευχάριστα πράγματα.
Αν δείτε στον ύπνο σας ότι κουνιούνται τα δόντια σας, είναι προμήνυμα αποτυχίας. Αν δείτε γιατρό να σας βγάζει δόντι, σημαίνει ασθένεια ίσως και θανατηφόρα. Το να δείτε ότι τα σφραγίζετε είναι ενδεικτικό ότι σύντομα θα βρείτε χαμένα αντικείμενα.
Αν δείτε ότι καθαρίζετε τα δόντια σας, προμηνύονται αγώνες για να μπορέσετε να διατηρήσετε την περιουσία σας. Αν δείτε ότι σας φτιάχνουν μασέλες, σημαίνει ότι πολλά βάρη θα πέσουν επάνω σας και θα τ’ αντιμετωπίσετε με μεγάλη δυσκολία. Αν χάσατε δόντια με οποιοδήποτε τρόπο, σημαίνει ξαφνική κακοτυχία στις επιχειρήσεις και στις ιδιωτικές και οικογενειακές υποθέσεις σας.
Αν δείτε ότι εξετάζετε τα δόντια σας, είναι μια προειδοποίηση ότι σας περιτριγυρίζουν εχθροί. Αν ονειρευτείτε πως φτύνετε δόντια, προμηνύεται αρρώστια δική σας, ή της οικογένειας σας.
Ένα από τα πιο δυσοίωνα όνειρα είναι να δει κανείς δόντια κακό-φτιαγμένα. Γι’ αυτόν που θα δει ένα τέτοιο όνειρο προμηνύονται πολλές κακοτυχίες: απώλεια περιουσίας, αποτυχία σε προσπάθειες, κακή υγεία, εκνευρισμοί και νευρικές διαταραχές ακόμα και γι’ αυτούς που διαθέτουν γερό νευρικό σύστημα.
Αν ονειρευτείτε ότι θαυμάζατε τα δόντια σας για τη συμμετρία και τη λευκότητα τους, προμηνύονται ευχάριστες απασχολήσεις, ευτυχία και ευχαρίστηση μετά την εκπλήρωση των επιθυμιών σας.

http://www.ονειροκριτησ.gr

Φούστορο το "ημέτερο"



Η πεθεραμ' εν κακέσα,
παντα αφην με νυστικεσα,
τσακων εφταει το φουστουρο
και τρωει α μαναχέσα''.

Αυτά είναι στίχοι ενός τραγουδιού του Πόντου που αναφέρει το "Φούστορο".
Ότι δεν υπάρχει;Υπάρχει.Ότι το ξέρουμε ,το  ξέρουμε.Ότι έχουμε χάσει την "μπάλα" την έχουμε χάσει.
Πάμε λοιπόν να δείτε τι είναι για όσους δεν το ξέρουν αλλά με την δική μου εκδοχή.Το "ημέτερο"
Υλικά  
6-8 αυγά(μην φοβού Μαριάμ,έχουν απενεχοποιηθεί προ πολλού για την χοληστερίνη)
200 γρ. φέτα(κατά προτίμηση ελληνική φτιαγμένη με το παραδοσιακό τρόπο) 
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο (χωρίς σχόλια)
2 ντομάτες χοντροκομμένες(Το αυτό με το κρεμμύδι)
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (να δώσει μοσχοβολιά)
1-2 πιπεριές κομμένες (αν έχετε καμιά καυτερή βάλτε την μέσα ,ειδικότερα αν έχετε να ταΐσετε  καμιά κακέσα ψυχή)
1 μερίδα πατάτες τηγανιτές(φτιαγμένες από τα χεράκια μας,όχι προ και χωρίς μπάφους ,όπως λένε οι Loco Mondo.Αυτές είναι αντρικές δουλειές)
2-3 κουταλιές βούτυρο(υλικό της αρχικής και διαχρονικής συνταγής )
αλάτι (ψαγμένο γιατί βάζουμε φετούλα  μέσα)
πιπέρι ο καθείς στο πιάτο του και στην κακέσα τσίλι

Οδηγίες
Έχουμε τηγανίσει τις πατάτες ελαφρώς...... όχι λάιτ
Σε ένα ταψάκι βάζουμε  το βούτυρο να λιώσει (μέσα στην κουζίνα) και προσθέτουμε τις πιπεριές,το κρεμμύδι και την ντομάτα.Αφήνουμε 10 λεπτά να ψηθούν και εμείς κόβουμε σαλάτα.Ρίχνουμε τις πατάτες,την φέτα,τον δυόσμο (σκορποχώρι) και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε αναδεύσει  καλά.Όλα αυτά μαζί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Μικρά tips
Όπως καταλάβατε το Φούστορο είναι η ομελέτα στα ποντιακά .Η αρχική συνταγή είναι αυγά ομελέτα φτιαγμένη με φρέσκο βούτυρο. Η ημέτερη μου εκδοχή είναι φούρνου , πιο κιμπάρισσα  ένεκα καταγωγής και φωτογράφισης καλοκαίρινης(Μέσα στην φωτογραφική μηχανή  που ήταν η φωτογραφία, το Φούστορο δεν βρώμισε)
Τέλος ευχαριστώ το google για τους πολύτιμους στίχους!Ο καθείς ας τους μετατρέψει ως διακαώς ποθεί.

14.7.11

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:Η ΡΕΠΟΥΣΕΙΑ.. ΜΟΧΘΗΡΙΑ!!!

ΕΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΓΚΡΙΝΕΙ.....
Απέρριψε η υπουργός Παιδείας το νέο βιβλίο Ιστορίας για τη ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού!
Προφανώς, διότι χαρακτηρίζει διωγμό τη Μικρασιατική Καταστροφή και όχι... συνωστισμό!!

Η ομάδα Ρεπούση ξανακτυπά...
Όλοι θυμόμαστε το ανεπανάληπτο «Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα», που «απέδιδε επί το επιστημονικότερον» τη μεγάλη σφαγή αμάχων Ελλήνων στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1922.
Το 2007, με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, δόθηκε τέλος στο «περίφημο» βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού της κ. Ρεπούση, ένα βιβλίο που γράφτηκε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του «Προγράμματος κοινής Ιστορίας», που «εμπνεύσθηκε» το «Κέντρο για τη συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στην Κεντρική Ευρώπη» (CDRSEE), με δράση που περιλαμβάνει και την παρέμβαση στον χώρο των βιβλίων της Ιστορίας των σχολείων.
Κεντρική επιδίωξη να συντριβεί κάθε αντίσταση κι εμπόδιο στον δρόμο που θα οδηγήσει σε ομογενοποίηση λαών, συστημάτων, ιδεών και θρησκευμάτων. Και ένα από τα βασικότερα εμπόδια σ' αυτό είναι η μνήμη. Είναι αυτή για την οποία ο Σεφέρης («Δοκιμές») έγραψε:
«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι;»
Τον επόμενο χρόνο, 2008, ανατέθηκε η συγγραφή νέου βιβλίου Ιστορίας για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σε ομάδα ιστορικών υπό τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Κολιόπουλο, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής επίσης νεώτερης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο φιλόλογος Χαράλαμπος Μηνάογλου και ο σχολικός σύμβουλος Αθανάσιος Καλλιανιώτης.
Το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού ήταν έτοιμο -ακόμα και στην ηλεκτρονική του μορφή- ήδη από τις αρχές του 2010 και παραδόθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) προς κρίση.
Έπειτα από πολλές παρατηρήσεις από τους κριτές, τις οποίες οι συγγραφείς αποδέχθηκαν και ενσωμάτωσαν στο βιβλίο ώστε το τελικό κείμενο να συμφωνεί απόλυτα με την αντιληπτική ικανότητα των μαθητών, το Ινστιτούτο ενέκρινε το περιεχόμενο και εισηγήθηκε στην υπουργό Παιδείας την εκτύπωση και διανομή του στα σχολεία.
Μέσα από αυτό το βιβλίο η συγγραφική ομάδα επιδιώκει να «προωθήσει την εθνική συνείδηση χωρίς μισαλλοδοξία» και μάλιστα την ώρα που οι από ανατολή γείτονές μας επιδίδονται σε κατάφωρες παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου και με κάθε τρόπο επιδεικνύουν την περιφρόνηση και την εχθρότητα που αισθάνονται για μας, ενώ οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται για τη νέα «Αλεξάνδρεια».
Επιπλέον, στο νέο βιβλίο η Επανάσταση του 1821 είναι η «Μεγάλη Επανάσταση» και, σε αντίθεση με το σύγγραμμα της κ. Ρεπούση, αναφέρει το ιστορικό δεδομένο ότι οι Έλληνες υπέφεραν κυρίως τους πρώτους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ γίνονται εκτενείς αναφορές στους Δασκάλους του Γένους, στους αγώνες των Σουλιωτών, στους ήρωες του 1821, στον Παύλο Μελά και στον Μακεδονικό Αγώνα.
Όσον αφορά την επίμαχη φράση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το νέο σχολικό εγχειρίδιο χαρακτηρίζει «διωγμό» τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922.
Όλα, όμως, αυτά, φαίνεται ότι είναι «ασυγχώρητα λάθη» για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία και αποφάσισε, μετά μάλιστα και από εισήγηση της συμβούλου της υπουργού κ. Ελένης Μπούντα, δασκάλας, τη μη εκτύπωση του βιβλίου (!), ρίχνοντας στο καλάθι τη σχετική πρόταση του Π.Ι., το οποίο και κατάργησε στην ουσία η υπουργός τον περασμένο Μάιο, «αναβαθμίζοντάς το» σε Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής(θέμα για το οποίο έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά σε προηγούμενα φύλλα μας).
Πιθανότατα η απόρριψη του βιβλίου κινείται στο πλαίσιο των επιδιώξεων ξένων κέντρων για την υποβάθμιση και «αλλοτρίωση» του μαθήματος της Ιστορίας που μοιραία θα οδηγήσει σε ιστορικό αναλφαβητισμό.
Το κεντρικό ερώτημα είναι: «Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι»;
Ας ελπίσουμε η κ. Υπουργός να ξαναδεί ψυχραιμότερα το θέμα, όπως το απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές που όλοι βιώνουμε. Έργο του διορατικού πολιτικού είναι να διαβάζει σωστά τα μηνύματα των καιρών.

13.7.11

Είδες στο όνειρό σου αγελάδα?

Το όνειρο αυτό γενικά συμβολίζει την οικονομική πρόοδο. Μέσα στο σπίτι σου αν τη δεις, σημαίνει ευτυχία και χαρά κι αν την αρμέγεις , απρόσμενα κέρδη θα έχεις.Αν τη δεις παχουλή και λευκή είναι προμήνυμα για πλούτη, αν όμως είναι αδύνατη και μαύρη στενοχώρια και οικονομική δυσχέρεια σε περιμένει. Αν τυχόν τη δεις κόκκινη και τροφαντή προμηνύεται οικονομική άνοδος, αν όμως είναι αδύνατη να προσέχεις τα νομικά μπλεξίματα. Αν σε κυνηγάει, κάποιος από το περιβάλλον σου θα σου δημιουργήσει προβλήματα κι αν δεις πως τη σφάζεις, σημαίνει πως κλωτσάς την καλή σου τύχη. Αν δεις πως την έχεις δεμένη και σου φύγει, θα χάσεις λεφτά, αν όμως την αρμέγεις θα΄χεις απρόσμενα κέρδη.Αν παρ΄όλ΄αυτά ονειρευτείς αγελάδα που έχει αστέρι στο κούτελό της, να ξέρεις ότι σε περιμένουν δόξες και τιμές. Είτε σε κυνηγάει, είτε την κυνηγάς, είτε σε χτυπάει, να περιμένεις επαγγελματικές επιτυχίες.

http://www.pyles.tv

12.7.11

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου


ΘαύμαΗμερομηνία κατασκευήςΚατασκευαστέςΞεχωριστό χαρακτηριστικό γνώρισμαΕικόναΗμερομηνία της καταστροφήςΑιτία καταστροφής
H μεγάλη πυραμίδα στην Γκίζα2584-2561 π.Χ.ΑιγύπτιοιΧτίστηκε κατά την διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του Φαραώ Χέοπα. Δίπλα της βρίσκονται οι άλλες δυο μεγάλες πυραμίδες της ίδιας δυναστείας, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου. Όλες βρίσκονται στηνΑίγυπτο.Gizeh Cheops BW 1.jpgυπάρχονυπάρχον
Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας8ος αιώνας π.Χ. -6ος αιώνας π.Χ.ΒαβυλώνιοιΚατασκευάστηκαν από τονΝαβουχοδονόσορα τον Β'. Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.Hanging Gardens of Babylon.jpg1ος αιώνας π.Χ.Σεισμός
Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός430 π.Χ.ΈλληνεςΦιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο στηναρχαιότητα γλύπτη Φειδία και ήταν τοποθετημένο στην Ολυμπία (Ελλάδα) και έφθανε τα 12 μέτρα ύψος.Statue of Zeus.jpg5ος-6ος αιώνας μ.Χ.Φωτιά
Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο356 π.ΧΈλληνες και ΠέρσεςΑφιερωμένο στην ελληνική θεά Αρτέμιδα, το χτίσιμο του διάρκεσε 120 έτη. Αρχικά κάηκε ολοσχερώς αλλά επανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να καταστραφεί πάλι από τους Γότθους. Βρισκόταν στην σημερινήΈφεσο της Τουρκίας.Temple de Diane (Barclay).jpg356 π.Χ (από τον Ηρόστρατο),
262 μ.Χ. (από τους Γότθους), 391 μ.Χ. (με εντολή του Ιωάννη του Χρυστόστομου)
Εμπρησμός (από τον Ηρόστρατο) και Λεηλασία
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού353 π.Χ.-351 π.Χ.Έλληνες και ΠέρσεςΤάφος του Μαύσωλου, του Πέρσησατράπη της Καρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στην Αλικαρνασσό, στην σημερινή Τουρκία.Mausoleum of Halicarnassus.jpg1494 μ.ΧΣεισμός και Επιδρομή απο τους Ευρωπαίους Σταυροφόρους
Ο Κολοσσός της Ρόδου292 π.Χ. - 280 π.Χ.ΈλληνεςΈνα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιουπου ήταν τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμένος της Ρόδου (Ελλάδα) και είχε 35 μέτρα ύψος.Colossus of Rhodes.jpg226 π.Χ. (και 654 μ.Χ.)Σεισμός
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας280 π.Χ.Πτολεμαίοι καιΑιγύπτιοιΟ φάρος είχε 135 μέτρα ύψος και ήταν μεταξύ των πιο ψηλών δομών στη γη για πολλούς αιώνες. Βρισκόταν στηνΑλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και χτίστηκε από τον Σωκράτη τον Κνίδιο (Αίγυπτος).Lighthouse - Thiersch.gif1303-1480 μ.Χ.Σεισμός

11.7.11

Ο φραπές και η Σαλονικιά ιστορία του!

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γ. Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά. Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ. Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό. Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια ο Δημήτριος Βακόνδιος δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.

Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος. Ως ξένη λέξη κανονικά δεν κλίνεται (το φραπέ). Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες γαλλικές λέξεις που έχουμε δανειστεί και παραμένουν άκλιτες, στην ονομαστική επικράτησε να αποκτά κατάληξη και να κλίνεται (ο φραπές, του φραπέ, οι φραπέδες κλπ.), κυρίως στην καθομιλουμένη. Άλλωστε αυτό παραπέμπει και στην κλίση της λέξης «καφές». Ενίοτε στον προφορικό λόγο απαντά η μορφή "φραπεδιά" (π.χ.: "Πιάσε μια φραπεδιά") ή, σπανιότερα, "φραπεδούμπα" ή "φράπα" ή "φραπεδοπούλα". "Φραπόγαλο".
Στη Γαλλία frappé σημαίνει...

Η τρομοκρατία του χρήματος

Και πως να μην μιζεριάζεις τη ζωή σου, όταν καθημερινά βομβαρδίζεσαι απο παντού με απειλές για το οικονομικό σου μέλλον.
Ξεχάσαμε και Θεό και περιβάλλον και οικογένεια και έρωτα και τα πάντα.
Η τρομοκρατία του χρήματος βασιλεύει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες, κι εμείς ζούμε με το άγχος αν θα έχουμε λεφτά, αν θα έχουμε δουλειά για να έχουμε λεφτά, αν θα χρεοκοπήσουμε και θα χάσουμε τα όποια λεφτά, και γενικότερα ΜΑΣ ΤΑ ΈΠΡΙΞΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
Ε, δεν γεννηθήκαμε με πορτοφόλιο λώρο αντί για ομφάλιο, ούτε θα πεθάνουμε με τσέπες στο φέρετρο για να τα πάρουμε μαζί μας.
Ας ευχαριστηθούν λοιπόν οι φτωχοί τη φτώχια τους, χωρίς να απελπίζονται για το οικονομικό τους μέλλον, κι ας θυμούνται οτι η ψυχή που θα παραδώσουμε δεν έχει χρηματική αξία, κι η ζωή μας είναι πάρα πολύ σύντομη για τέτοια οικονομικά άγχη.
Κι ας ευχαριστηθούν κι οι πλούσιοι τον πλούτο τους, χωρίς να τον στοιβάζουν άσκοπα σε τράπεζες και σε θυρίδες.
Μην πέφτετε στην παγίδα της τρομοκρατίας του χρήματος που μοναδικό στόχο και σκοπό έχει να απελπίσει και να εξαθλιώσει την ανθρωπότητα, να κάψει και να πλανήσει ψυχές.
Ζήστε, χαμογελάστε, έχετε ελπίδα, έχετε αγάπη, έχετε πίστη στον Χριστό, κι όλα τα άλλα θα γίνουν όπως είναι γραφτό.
Κι αν αυτό το κείμενο σας φαίνεται παιδιάστικο, ή ρομαντικό, ή φιλοσοφικό, τότε έχετε ήδη πέσει στην παγίδα που σας έστησαν και είστε ήδη τρομοκρατημένοι απο τις οικονομικές τους απειλές. Άρα κέρδισαν...
Κάντε λοιπόν μια προσπάθεια για να περιορίσετε την χασούρα της ψυχής σας.

8.7.11

100 ήμερη κρουαζιέρα "Γύρος του Κόσμου" !!!

Επικά ταξίδια, που ξεπερνούν κάθε όνειρο και φαντασία, συνδυάζουν από 40 ως 60 διαφορετικά λιμάνια, και πάνω από 30 χώρες, σε κρουαζιέρες που φτάνουν και ξεπερνούν τις 100 ημέρες. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μέχρι το Ντουμπάι και την Ινδία και από την Ασία και την Άπω Ανατολή μέχρι τη Βόρειο Αμερική, οι εικόνες εναλλάσσονται διαρκώς. Τη μια μέρα το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, την άλλη οι ναοί του Λούξορ και η Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο... Το Μεγάλο Τείχος της Κίνας και η Όπερα του Σίδνεϊ… Η κοσμοπολίτικη Σιγκαπούρη και το εξωτικό Ντουμπάι… Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, για ένα ταξίδι στα ομορφότερα μέρη του κόσμου, μέσα από την πολυτέλεια των ομορφότερων κρουαζιερόπλοιων της υφηλίου.
Αναχώρηση: 28/12/2011
Κρουαζιερόπλοιο: Costa Deliziosa της Costa Cruise
Τεχνικά Χαρακτηριστικά...

7.7.11

Παπουτσάκια με σως φέτας


Κλασσική συνταγή με μια γευστική πινελιά !

Υλικά

10-12 μελιτζάνες 
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος 
2 κρεμμύδια 
2 σκελίδες σκόρδο 2-3 ντομάτες ώριμες
 2 κουταλιές τοματοπολτέ 
Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο 
1-2 δαφνόφυλλα ,λάδι για τηγάνισμα 

Για την σως
3-4 κουταλιές βούτυρο 
3-4 κουταλιές αλεύρι
 2,5 φλιτζάνια γάλα πιπέρι 250 γρ φέτα .

 Οδηγίες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε μια βαρκούλα .
 Έπειτα τις βάζουμε στο τηγάνι να σατιριστούν τόσο ώστε να μαλακώσουν και ελαφρώς να ροδίσουν . Εάν θέλουμε πριν τις τηγανίσουμε τις βάζουμε για μια ώρα σε αλατόνερο . 
Ετοιμάζουμε τον κιμά . Στην συνέχεια τοποθετούμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες και γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά . 
Βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το αλεύρι . Μετά ρίχνουμε το γάλα και αναδεύουμε γρήγορα .
 Πριν πάρει βράση το γάλα , ρίχνουμε και την φέτα που πριν έχουμε κόψει σε κύβους .
 Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά . Ρίχνουμε την σως πάνω από τις γεμισμένες μελιτζάνες . Ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για 30-40 λεπτά . 

Εγκυμοσύνη, έγκυος

Η κοπέλα που βλέπει πως είναι έγκυος, σύντομα θα γνωρίσει τον άνθρωπο της ζωής της. Όταν μια έγκυος βλέπει πως είναι έγκυος, την περιμένουν μεγάλες στενοχώριες. Μια άλλη ερμηνεία όμως λέει ότι αν μια γυναίκα δει ότι είναι έγκυος και αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα, προβλέπεται καλή γέννα και γρήγορη αποκατάσταση των δυνάμεων της. Αν μια γυναίκα δει πως έμεινε έγκυος ενώ δεν είναι, σημαίνει πως θα καβγαδίσει με τον άντρα της. Αν μια παντρεμένη γυναίκα ονειρευτεί πως είναι έγκυος, σημαίνει ότι δεν θα είναι ευτυχισμένη με το σύζυγο της, και τα παιδιά της δεν θα είναι αξιαγάπητα. Για μια κοπέλα που είναι παρθένα, ένα τέτοιο όνειρο σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει σκάνδαλα και προσωπικές επιθέσεις.

http://www.oneirokriths-oneira.gr

Τα διαβάζουν πολλοί