English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3.9.11

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης! 76η ΔΕΘ

Ο Νικόλαος Γερμανός, ιδρυτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπήρξε εξαίρετος επιστήμων, δόκιμος συγγραφέας και αξιόλογος πολιτικός. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πλατιά μόρφωση και υψηλά ιδανικά, ταυτόχρονα όμως ήταν και άνθρωπος της δράσης. Πριν από περίπου 80 χρόνια, ο Νικόλαος Γερμανός συνέλαβε την ιδέα της οργάνωσης μιας Γενικής Έκθεσης, όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Διέθετε την επιμονή, τη διπλωματική ευελιξία και το θάρρος που απαιτούνταν για να ξεπεραστούν οι αμέτρητες δυσκολίες και η γραφειοκρατική αδράνεια, για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΔΕΘ Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1925 και το πρώτο εκθεσιακό γεγονός έγινε το 1926.
Το βασικό δεδομένο της ιστορικής πραγματικότητας εκείνης της περιόδου ήταν ότι λίγα χρόνια πριν η Ελλάδα, ύστερα από μία μακρά πολεμική περίοδο (η οποία ουσιαστικά άρχισε το 1912 και τελείωσε το 1922), ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών. Η Θεσσαλονίκη, επιπλέον, ήταν ακόμα βαριά πληγωμένη από την πυρκαϊά του 1917, που είχε καταστρέψει τις πιο κεντρικές περιοχές της.
Όπως αναφέρθηκε, το γενέθλιο έτος της ΔΕΘ είναι το 1926. Στις 3 Οκτωβρίου της χρονιάς αυτής, έγιναν τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ιστορική ακρίβεια, ωστόσο, επιβάλλει να σημειώσουμε ότι σαν ιδρυτικό έγγραφο της ΔΕΘ, πρέπει να θεωρηθεί η...

υπ' αριθμόν 16968/30 Απριλίου 1925 απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε αναφορά του Νικολάου Γερμανού. Με την απάντηση αυτή το Υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση για τη διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Πρόταση που έγινε πραγματικότητα το επόμενο έτος.
Η εξέλιξη της ΔΕΘ διακόπηκε με την έκρηξη του πολέμου, που χάραξε βαθεία τομή στην ιστορική της Έκθεσης και τη χώρισε σε δύο περιόδους, την προπολεμική και την μεταπολεμική.
Είναι η 15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 1940 και τελείωσε στις 22 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Στην Ευρώπη, λυσσομανούσε τότε ο πόλεμος και μια βδομάδα αργότερα έκρουσε και τις πύλες της Ελλάδας. (Πολλοί εκθέτες δεν πρόλαβαν τότε ούτε τα εκθέματά τους να πάρουν απ' τα περίπτερα.)

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ιστορική συνέχεια και το ρόλο που έπαιξε εδώ και οχτώ δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον εθνικό εκθεσιακό πυλώνα της χώρας.
Η ΔΕΘ έχει εκθεσιακές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Οι εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη (Γραφεία Διοίκησης, καλυμμένοι και ακάλυπτοι εκθεσιακοί χώροι, Parking κ.λπ) βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και καλύπτουν μια επιφάνεια 180.000 τ.μ.!!! (το παράρτημα της ΔΕΘ στην Αθήνα, βρίσκεται στο Μαρούσι).

Για πολλές δεκαετίες η Δ.Ε.Θ. έχει δώσει την χρυσή ευκαιρία σε επιχειρηματίες, κατασκευαστές, εμπόρους, αντιπροσώπους, πωλητές, εκθέτες, επισκέπτες και άλλους να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συνεργάζονται να ανταγωνίζονται ευγενώς και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών.
Η Δ.Ε.Θ. εφοδιασμένη με εμπειρίες δεκάδων ετών αλλά και χιλιάδων εκδηλώσεων εκθεσιακών, συνεδριακών και πολιτιστικών, είναι αναμφισβήτητα ο επίσημος Εθνικός Εκθεσιακός και Συνεδριακός φορέας. Πάντοτε αντεπεξήλθε στις ανάγκες των καιρών και η φιλοσοφία της είναι συνεχώς επίκαιρη!
Η Δ.Ε.Θ. σήμερα οργανώνει Εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, οργανώνει Συνέδρια και πάσης φύσεως πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας.

Η πολιτική που χαράζει έχει μοναδικό γνώμονα τη στήριξη και προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή ενεργεί άλλοτε αυτόνομα και άλλοτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο, είτε με τη παλαιά μορφή της ενιαίας εταιρίας Helexpo - ΔΕΘ, είτε με τη μορφή που απέκτησε μετά τη διάσπαση, η ΔΕΘ A.E. είναι σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξης της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι μεγάλος και αναγνωρισμένος.

Η ιστορία αυτή του λαμπρού θεσμού με την πανελλήνια απήχηση και τη διεθνή εμβέλεια, καταγράφεται και αποτυπώνεται στο υπό κατασκευή Γενικό και Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΘ. Στο πλούσιο περιεχόμενό του περιέχονται τεκμήρια, τόσο της λειτουργικής εξέλιξης του Οργανισμού (υπηρεσιακά έγγραφα, έντυπα και εκδόσεις διαφόρων εκδηλώσεων του φορέα, παραστατικά κλπ), όσο και της ιστορικής πορείας των εκδηλώσεων αυτών που λειτουργούν ακόμη (όπως πχ Γενική Έκθεση Σεπτεμβρίου) ή και αυτών που έπαυσαν να λειτουργούν ή απέκτησαν άλλον οργανωτή (όπως πχ Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, Φεστιβάλ Ελληνικού και Διεθνούς Κινηματογράφου).

Τα διαβάζουν πολλοί