English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.8.11

Zillion Dollar Frittata, η ακριβότερη ομελέτα του κόσμου!

Tι είναι εκείνο που κάνει ένα πιάτο να κοστίζει 1.000 δολάρια; Mε σάλτσα αστακού και μαύρο χαβιάρι η Ομελέτα των Πολλών Eκατομμυρίων Δολαρίων είναι το ακριβότερο είδος σε οποιοδήποτε μενού στη Nέα Yόρκη.
H ομελέτα που άλλαξε τον κόσμο βρίσκεται τυπωμένη με κόκκινα γράμματα στην επιλογή «Eggs Cellent» (παραφθορά του excellent, υπέροχο, με τη λέξη eggs, αυγά) του μενού του «Norma's», του πολυτελούς εστιατορίου του «Le Parker Meridien», στην 57η Οδό του Μανχάταν, το οποίο σερβίρει κάθε είδους μπρέκφαστ όλες τις ώρες της ημέρας.
«Για τη Βασίλισσα και την Πατρίδα». Ο συντάκτης της Mirror καταβροχθίζει την ομελέτα και... πληρώνει τον λογαριασμό. Ονομάζεται Zillion Dollar Frittata, η Ομελέτα των Πολλών Εκατομμυρίων Δολαρίων, και με τιμή 1.000 δολάρια, είναι το ακριβότερο είδος σε οποιοδήποτε μενού στη Νέα Υόρκη. Αν προσθέσεις φόρο 85 δολάρια και 17% πουρμπουάρ, η ομελέτα αυτή φτάνει τα 1.255 δολάρια.
H «φτωχή» εκδοχή της στοιχίζει μόλις 100 δολάρια, αλλά έχει μόνο 28 γραμμάρια χαβιάρι Σεβρούγκα (65 δολάρια τα 28 γραμμάρια), όχι 100γρ.
Ο Εμίλ Καστίγιο, 51 χρόνων, σεφ του εστιατορίου, με πηγαίνει στην κουζίνα του. Ήρθε στη Νέα Υόρκη πριν από 13 χρόνια, έπειτα από μια μαγειρική σταδιοδρομία που ξεκίνησε στη γενέτειρά του, την Τουλούζ, και συνεχίστηκε στη Σρι Λάνκα, τις Μπαχάμες και το ξενοδοχείο «Ουόλντορφ» του Λονδίνου. «Εγώ την επινόησα» λέει με υπερηφάνεια. «Αναρωτήθηκα, πώς μπορείς να κάνεις μια ομελέτα πραγματικά σπέσιαλ; Χρειάστηκαν αρκετές δοκιμές. Σκέφτηκα να προσθέσω κομμάτια ουράς αστακού. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Έτσι σκέφτηκα, γιατί να μη βάλω και χαβιάρι από πάνω;».
Σαν κρέμα. Μου δείχνει πώς. Πρώτα φτιάχνει μια...

σάλτσα αστακού σαν κρέμα από τα μέρη που δεν τρώγονται και οι περισσότεροι πετάνε. Μετά κόβει φέτες μια βρασμένη ουρά αστακού και την τηγανίζει σε βούτυρο. Σπάει έξι αυγά σ' ένα μπολ και προσθέτει αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο πράσο, τα χτυπάει ελαφρά όλα μαζί και περιχύνει με το μείγμα τον αστακό που τηγανίζεται. Ανακατεύει συνεχώς με μια σπάτουλα ώστε τα αυγά να μην πάνε στην άκρη και μετά βάζει το τηγάνι στον φούρνο. Κόβει πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τις ζεματίζει και μετά τις ψήνει για να δημιουργήσουν το υπόστρωμα της ομελέτας, η οποία τελικά διακοσμείται και με άλλα κομμάτια ουράς αστακού και με επιπλέον σάλτσα. Μετά καλύπτεται με χαβιάρι. Λίγο πράσο προστίθεται για ντεκόρ.
H Ομελέτα των Πολλών Εκατομμυρίων Δολαρίων στοχεύει απευθείας στους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου. Τα αυγά και η ουρά του αστακού, ποτισμένα με τη σάλτσα του αστακού, δίνουν μια πλούσια γεύση την οποία αντισταθμίζει η ήπια γεύση της πατάτας. Αλλά το κορυφαίο συστατικό είναι το παχύ στρώμα από μαύρο χαβιάρι που σπάει όταν το δαγκώνεις και γεμίζει το στόμα με τη γεύση του.

H ομελέτα είναι αναμφίβολα νοστιμότατη, αλλά αφότου περιελήφθη στο μενού, στις 5 Μαΐου, η εξωφρενική τιμή της έχει αποτρέψει τους πάντες, με δύο εξαιρέσεις. «Ως τώρα έχουμε πουλήσει δύο, και τις δύο σε δημοσιογράφους» λέει ο διευθυντής του εστιατορίου Στίβεν Πάιπς. «ʼραγε αυτό μετράει;». Το προσωπικό του εστιατορίου παρακολουθούσε με κατάπληξη καθώς ο άνθρωπος της «Μίρορ» έδινε μια πιρουνιά στον φωτογράφο του και καταβρόχθιζε την υπόλοιπη ομελέτα. «Τον ρώτησα, "Θα τη φάτε όλη;"» λέει ο Πάιπς. «"Για τη Βασίλισσα και την Πατρίδα", μού απάντησε και την έκανε μια μπουκιά».

Γιώργος Αγγελόπουλος
http://users.sch.gr

Τα διαβάζουν πολλοί