English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.8.11

Το κάστρο Kronborg & Το παλάτι Rosenborg (Δανία)

Η Δανία είναι η χώρα με την παλαιότερη μοναρχία. Για το λόγο αυτό στη χώρα υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα που χτίστηκαν από και για τους βασιλείς της Δανίας, σε κάποιες περιπτώσεις για να τους δοξάσουν και σε άλλες απλά για λόγους στέγασης. Κάποια κάστρα, σαν το κάστρο Κρόνμποργκ (Kronborg) στο Έλσινορ (Helsingør), είχαν και στρατιωτικές λειτουργίες, αλλά η πλειοψηφία ήταν απλά ...σπίτια! Επειδή η Δανία είναι μικρή χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τα κάστρα εδώ είναι επίσης μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα κάστρα για παράδειγμα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τα κάστρα και παλάτια στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρα δεν αξίζουν μια επίσκεψη - μερικά από αυτά δεν θα μπορέσετε να τα αποφύγετε ούτως ή άλλως αν σκοπεύετε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη.
Κάστρο Kronborg 
Για τον ξένο επισκέπτη το κάστρο του Kronborg σχετίζεται με το θρύλο του Άμλετ όπως γράφτηκε από τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα William Shakespear (Ουίλιαμ Σέικσπηρ). Ο Άμλετ είναι πιθανώς - και πιθανώς όχι - ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, αλλά η σχέση του με το κάστρο του Kronborg είναι εφεύρεση του Shakespear. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους Δανούς να οργανώνουν κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις του Άμλετ στο Kronborg, συχνά με ξένους θιάσους. Αν ξεχάσουμε την απογοήτευση που ακολουθεί όταν μάθουμε ότι ο θρύλος του Άμλετ δεν είναι αληθινός, το κάστρο του Kronborg είναι...

από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος για επίσκεψη. Κατά πρώτον, είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, ένα αληθινό κάστρο, χτισμένο για στρατιωτικούς λόγους. Έχει μεγάλους και χοντρούς τοίχους, υπόγεια στεγάσματα για μόνιμο στράτευμα 1000 ανδρών και χτισμένο στο σημείο όπου η απόσταση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας είναι η μικρότερη. Το ταξίδι με φέρρυ-μπόατ από το Έλσινορ στο Χελσινγκμπόργκ της Σουηδίας διαρκεί μόλις 12-15 λεπτά. Για αιώνες, καθώς η Νότια Σουηδία ανήκε στην Δανία, το κάστρο του Kronborg μαζί με ένα αντίστοιχο κάστρο στη Σουηδία είχε μεγάλη σημασία για το δανέζικο βασίλειο: οι δανοί βασιλείς ζητούσαν καταβολή διοδίων για το πέρασμα πλοίων από το πέρασμα στο δρόμο προς και από τη Βαλτική. Με κανόνια τοποθετημένα και στις δύο πλευρές του περάσματος (δηλαδή και στα δύο κάστρα) κάθε πλοίο που αρνούνταν να καταβάλει το ποσό μάλλον δεν θα είχε πολλές ώρες ζωής...
Αφού η Δανία έχασε τη Νότια Σουηδία το κάστρο του Kronborg αποτελούσε πλέον ένα συνοριακό κάστρο αντί να βρίσκεται στο κέντρο του δανέζικου βασιλείου. Πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τους Σουηδούς, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και έχει γενικά μια ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία μπορείτε να μάθετε όταν επισκεφτείτε το κάστρο.
Μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά εισητήρια για ό,τι θέλετε ή έχετε τον χρόνο να δείτε. Ξεχωριστά εισητήρια πωλούνται για τα κρύα, σκοτεινά και υγρά υπόγεια στρατιωτικά καταλύματα, για τα κομψά δωμάτια του κάστρου και για την εκκλησία του κάστρου. Επιπλέον μπορείτε να αγοράσετε εισητήριο για το ναυτικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε τμήμα του κάστρου. Χωρίς εισητήτιο μπορείτε να περπατήσετε μέχρι και την εσωτερική αυλή του κάστρου καθώς και γύρω από το κάστρο, με την τάφρο από τη μία μεριά και τη θάλασσα του Oresund και τη Σουηδία από την άλλη.
Παλάτι Rosenborg
Αν και το χτίσιμο του κάστρου ολοκληρώθηκε το 1634 για να αποτελέσει την καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Christian του IV, σήμερα το κάστρο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που όπως φαίνεται έχει μεγαλώσει αρκετά από τότε. Το κάστρο Rosenborg είναι ένα μικρό όμορφο κάστρο χτισμένο σε στυλ αναγέννησης. Χτίστηκε για να προσφέρει στο βασιλιά ένα πολυτελές περιβάλλον διαμονής και δεν είχε καμμία στρατιωτική λειτουργία.
Σήμερα το κάστρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σταθμό Nørreport και γειτονεύει από τη μια με τη στρατιωτική βάση της βασιλικής φρουράς και από την άλλη με τον κήπο του. Σήμερα ο κήπος αποτελεί ένα δημοφιλές δημόσιο πάρκο, όπου οι δηψασμένοι για ήλιο Δανοί έρχονται για ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι.
Μέσα στο κάστρο μπορείτε να βρείτε τις Βασιλικές Δανέζικες Συλλογές, μία σχετικά παραγεμισμένη συλλογή με αντικείμενα εσωτερικού χώρου από διάφορα δανέζικα κάστρα. Η συλλογή έιναι ωστόσο κομψή και σας δίνει την ευκαιρία να δείτε και το εσωτερικό του κάστρου.
Θα ανακαλύψετε ότι το κάστρο μάλλον είναι καλύτερο για στέγαση παρά ως μουσείο για πράγματα που δεν ανήκουν εκεί. Για να δείτε το υπόγειο του κάστρου θα χρειαστείτε ειδικό εισητήριο. Στο υπόγειο φυλάσσονται όλα τα χρυσά και πολύτιμα κοσμήματα, μεταξύ άλλων τα δύο στέματα του δανέζικου βασιλείου, τα χρυσά μήλα, τα σκέπτρα, τα ρούχα κλπ. Αξίζει τον κόπο! Τα κοσμήματα είναι και ο λόγος για τον οποίο η βασιλική φρουρά στεγάζεται στο διπλανό κτίριο παρά το γεγονός ότι το κάστρο δεν αποτελεί πλέον βασιλική κατοικία.
Εκτός από την καλοκαιρινή σαιζόν, το μουσείο δεν είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Συμβουλευτείτε το δικτυακό τόπο του μουσείου σχετικά με ώρες και μέρες λειτουργίας για όταν επισκεφτείτε την πόλη.

http://www.kopegxagh.dk

Τα διαβάζουν πολλοί