English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.8.11

Διακοπές στην Ελαφόνησο!

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας που μαζί με άλλα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Λακωνία αποτελούν την Κοινότητα Ελαφονήσου.
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί, σύμφωνα με έρευνα των Κρούπη Ηλία & Σταμούλη Ιακώβου από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Αρτεμης στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI "τσέρβι" και τα Κύθηρα ως CERIGO "τσερίγκο" (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο), κάτι που δεν έγινε και με το όνομα "Τσέρβι" για την Ελαφόνησο καθώς δεν κατοικούταν τότε). Τέλος το απέναντι χωριό Βιγκλάφια μαρτυρά με το όνομα του την αλήθεια αυτή (ΒΙΓΚΛΑ - ΕΛΑΦΙΑ) καθώς από κει, απλώνεται μπροστά μας πεντακάθαρα όλος ο κάμπος ως την Ελαφόνησο μαζί με την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη. Ως φυσικό παρατηρητήριο λοιπόν των κόκκινων μικρόσωμων αυτών Ελαφιών δεν θα μπορούσε παρά να αποδοθεί αυτό το τοπωνύμιο. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Θεάς Αρτεμης στο μουσείο του Λούβρου (προερχόμενο από την Λακωνία) όπου κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.
Η Ελαφόνησος ανήκει στον Νομό Λακωνίας, στα 3,7 ναυτικά μίλια ανατολικά της βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, την Ακρα Μαλέα, αποτελούν τα Βάτικα. Στα 4,5 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Φράγκου, νότια, βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο)
Ο πληθυσμός του νησιού είναι μερικές εκατοντάδες κάτοικοι τον χειμώνα οι οποίοι το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. Επίσης το νησί είναι...

πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών με κορύφωση τους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, όπου οι διανυχτερεύσεις ξεπερνούν τις 5.000 και οι διελεύσεις αυτοκινήτων καθημερινά φθάνουν και ξεπερνούν τις 1.600.
Παραλίες 
Κοντογόνι
Παραλία στην Βορειοδυτική πλευρά του χωριού της οποίας η καταστροφή ξεκίνησε με επιχωμάτοσεις και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή τσιμεντένιου τοίχους το χειμώνα του 2006. Ως και πέρυσι οι λουόμενοι κατά εκατοντάδες απολάμβαναν το μπάνιο στην ολόχρυση αυτή αμμουδιά.


Καλόγερας
Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της παραλίας Κοντογόνι, βρίσκεται δυτικότερα του χωριού και συνεχίζει και μετά από τον κάβο Καλογήρου όπου εκεί δεν προσφέρεται για μπάνιο επειδή ο βυθός έχει πλάκες. Πλούσιοι αμμόλοφοι και τεράστια μοναδικά δέντρα 'Θαλασσόκέδρα'. Στο τμήμα πριν τον κάβο όπου η θάλασσα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ρηχή η κατασκευή τσιμεντένιου τείχους κατά το παρελθόν έχει ουσιαστικά καταστρέψει την άλλοτε υπέροχη εκεί παραλία αν και πλέον είναι το μόνο μέρος που προσφέρεται για μπάνιο στο χωριό.

Μεγάλο Τηγάνι
Παραλία εντός του χωριού, στην ανατολική του πλευρά, της οποίας αρχικά τον ορίζοντα περιόρισε η ρότα των ferry boat και στην συνεχεία με μπαζώματα από την ξηρά αφανίσθηκε κι η ίδια. Οριστικό τέλος έφερε η τσιμεντόστρωση της πριν λίγα χρόνια. Στον βυθό της φιλοξενεί πλήθος αρμονικών οπών από τους κορμούς απολιθωμένων δέντρων που αρχικά ποντίστηκαν στον σεισμό του 375 μ.χ, και εν συνεχεία διαβρώθηκαν από τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θαλάμια.

Φράγκο (Σίμος)-Σαρακίνικο (Σίμος)
Μαγευτικό δίδυμο μεγάλης και τεράστιας παραλίας στο νότιο τμήμα του νησιού, απέναντι από τη Νήσο Κύθηρα και την Aκρα Σπαθί. Απίστευτα χρώματα σμαραγδένιας θάλασσας και λεπτή αμμουδιά σε χρυσόλευκο χρώμα, αμμοθίνες μοναδικές στην Ελλάδα που φτάνουν στο εκπληκτικό ύψος των 10 μέτρων. Μοναδικής χλωρίδας τόπος με κρίνους της θάλασσας και θαλασσόκεδρα, φύονται, εκεί όπως και στις υπόλοιπες αμμουδερές παραλίες της Ελαφονήσου. Η παραλία τον Αύγουστο γεμίζει με χιλιάδες συστάδες λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία κάλο είναι αν μην τα κόβουμε ώστε να ρίξουν σπόρο για να συνεχίσει αυτό το ταξίδι τους στον χρόνο.

Λεύκη
Παραλία στον ομώνυμου όρμο στην δυτική πλευρά του νησιού. Το μοναδικό απάγκιο στους Νότιους - Νοτιοδυτικούς ανέμους. Λίγη ολόλευκη αμμουδιά με βραχάκια έξω έξω και το ομορφότερο χρώμα θάλασσας που υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν μαγευτεί από τα ιδιαίτερα χρώματα της Λεύκης κι έχουν γυρίσει την πλάτη στην απεραντοσύνη του Σίμου. Παράλληλα ο ομόνυμως όρμος αποτελεί πλούσιο ψαρότοπο γεμάτο με τα σπάνια και πανέμορφα όσο και πανέξυπνα ψάρια "κατσούλα".

Αγλύφτης
Η μοναδική παραλία με βότσαλο στο νησί. Κρυμμένη καλά πίσω από το νησάκι του Αγλύφτη στο δυτικότερο σημείο της Ελαφονήσου. Μικρή παραλία την οποία δύσκολα θα προσεγγίσετε είτε με σκάφος (προσοχή έχει ρηχά) είτε μετά από δύσκολη και επίπονη πεζοπορία από τον οικισμό στις Παναγίας τα Νησιά (δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι).

Πούντα
Όμορφη αμμουδερή παραλία στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, στην δυτική άκρη της φιλοξενεί το επίνειο του χωριού Βιγκλάφια από όπου και αποπλέουν οι λάντζες και τα οχηματαγωγά για την Ελαφόνησο. Τα τελευταία χρόνια η Aκρα Πούντας μετακινήθηκε δεκάδες μέτρα εσωτερικά με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του μήκους της παραλίας (ουσιαστικά και η Ελαφόνησος, με την μεγάλη αυτή μετακίνηση άμμου βρέθηκε να απέχει 570μ. από την Πελοπόννησο όταν λίγα χρόνια πριν η απόσταση αυτή ήταν περίπου 350μ. με 400μ.).

Παυλοπέτρι
Ανατολικά της Πούντας, η απέναντι ακτή, από τη Νησίδα Πετρί (Παυλοπέτρι) είναι η υπέροχη παραλία Παυλοπέτρι. Κι αυτή επηρεάστηκε από την έντονη μετακίνηση άμμου τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια με αποτέλεσμα να μικρύνει σε μήκος αλλά και τα νερά να γίνουν πιο ρηχά με ώστε να μπορείς να περάσεις όχι κολυμπώντας όπως παλιότερα μέχρι τη Νησίδα Πετρί αλλά περπατώντας. Πιθανότατα η μετακίνηση αυτή να κάλυψε από τα μάτια μας πολλά τμήματα από την βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι καθώς και τους από παλιά βυθισμένους καρόδρομους.

Χαμόκελο
Αμμουδερή παραλία που ξεκινά από την είσοδο της λίμνης Στρογγύλη και σαν φυσική συνέχεια της παραλίας Παυλοπέτρι προς βορά εκτείνεται με αμμουδιά ως εκεί που παύει η κοινότητα Ελαφονήσου. Ιδιαίτερα ήσυχη παραλία αφού η προσέγγισή της απαιτεί τον κύκλο της λίμνης. Πανέμορφα σημεία με μικρούς αμμόλοφους μοιάζει σαν μαγική γραμμή καθώς νότια βρέχεται από την θάλασσα και βόρεια από την λίμνη.

Παναγίας τα νησιά
Μεγάλη αμμουδερή παραλία στο Δυτικό τμήμα του νησιού η οποία και προστατεύεται από πλήθος νησίδων που την περιστοιχίζουν από την πλευρά της θάλασσας ενώ προς το εσωτερικό του νησιού προστατεύεται από ένα τοίχος κέδρων. Αφθονούν τα λουλούδια Sempre Viva και όμορφα φυτά την άνοιξη ως και τον Ιούνιο. Εδώ ο βυθός παίζει με τα χρώματα και την υποβρύχια χλωρίδα. Πλούσιος ψαρότοπος που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ψαριών.
Αξιοθέατα
ΚΑΒΟ ΜΑΛΙΑΣ (ΑΚΡΑ ΜΑΛΕΑΣ)
Το νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, απόληξη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος εκεί που εκατοντάδες καράβια συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. Η Aκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τ αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.
Η προσέγγιση της Βόρειας πλευρά του κάβου με τον φάρο γίνεται αφού οδικός από Νεάπολη φτάσουμε στο πανέμορφο χωριό Βελανίδια στην Βόρεια πλευρά των Βατίκων και συνεχίσουμε από κει μέσο χωματόδρομου ως τον Aγιο Θωμά. Από κει ακολουθώντας την σημασμένη πεζοπορική διαδρομή 'Δ10' ακολουθούμε τη κλασικότερη διαδρομή μονοπατιού στην Aκρα Μαλέα ως τον φάρο του, διαδρομή που επί δεκαετίες ακολουθούσαν για τα εφόδια της λειτουργίας του. Η προσέγγιση από την θάλασσα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η αγκυροβολία είναι αδύνατη (προσοχή στον κυματισμό από τα μεγάλα πλοία που πλέουν στην περιοχή) Η διαδρομή αυτή συνιστάτε τις πρωινές ώρες και ως το μεσημέρι για να έχετε το φως μαζί σας.
Η προσέγγιση της Νότιας πλευράς του κάβου (Μικρό Aγιο Όρος) γίνεται αφού οδικός από Νεάπολη φτάσουμε στο κεφαλοχώρι του Αγίου Νικόλαου στην Νότια πλευρά των Βατίκων και συνεχίσουμε από κει μέσο χωματόδρομου ως την Αγία Μαρίνα και το Κανατάκι. Από κει ακολουθώντας την σημασμένη πεζοπορική διαδρομή 'Δ14' φθάνουμε αρχικά στην Μονή Αγίας Ειρήνης και 200μ. μετά στα κελιά του Αγίου Γεωργίου. Η προσέγγιση από την θάλασσα είναι εύκολη αλλά η αγκυροβολία σχετικά δύσκολή στο αθέατο επίνειο ακριβώς κάτω από την μονή με τα πεύκα της, εκτός από φουνταρισμένη άγκυρα θα χρειασθείτε και μια δεύτερη για να πιάσετε στα βράχια ανατολικά (προσοχή στον κυματισμό από τα μεγάλα πλοία που πλέουν στην περιοχή) Η διαδρομή αυτή συνιστάτε τις απογευματινές ώρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Φτάνουμε οδικός από Νεάπολη ως το πανέμορφο χωριό Βελανίδια στην Βόρεια πλευρά των Βατίκων και ακολούθως μετά χωριό (ζητήστε από τους ντόπιους να σας καθοδηγήσουν) ανηφορίζουμε το πεζοπορικό μονοπάτι Δ11 ως Γερμανικό Παρατηρητήριο που φτιάχτηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στέκεται σιωπηλός βιγλάτορας στο Μυρτώο πέλαγος.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
Εκπληκτικής ομορφιάς και προσπελασημότητας σπήλαιο. Η επίσκεψη στο σπήλαιο είναι ικανή να σας μυήσει στον Υπόγειο Κόσμο. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές για το σπήλαιο Καστανιάς με αφετηρία την Νεάπολη και για τις δύο. Στην πρώτη ανηφορίζουμε όπως και για το διάσελο και μετά κατηφορίζουμε ως το χωριό της Καστανιάς στην πίσω πλευρά των Βατίκων. Από το χωριό ακολουθούμε τη σήμανση ως το σπήλαιο. Για την άλλη διαδρομή ανηφορίζουμε από Νεάπολη προς Λάχι και λίγο πριν το χωριό κάνουμε αριστερά προς Παραδείσι (μια στάση στις πηγές κάτω από τα πλατάνια θα σας δροσίσει) συνεχίζουμε προς Καστανιά και μετά ακολουθούμε την σήμανση προς το σπήλαιο.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΔΙΑΣΕΛΟ
Ανηφορίζοντας από την πόλη της Νεάπολης για το Φαρακλό, στα αριστερά μας, στη μέση περίπου της διαδρομής συναντάμε το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής. Με φόντο τον Πάρνωνα γίνεται ένα με το τοπίο και σε εκπλήσσει με την ξαφνική παρουσία του όταν πια έχεις φτάσει δίπλα του. Κτίστηκε τον μεσαίωνα και στέκει εντυπωσιακό και ιδιαίτερο από μόνο του, ως σήμερα, παρέα με τις ζημιές που αποκόμισε στο πέρασμα του χρόνου. Συνεχίζοντας προς το χωριό Φαρακλό η θέα του κόλπου των Βοιών καθώς και κάμπος του σε αποζημιώνουν με την εκπληκτική ομορφιά τους. Το χωριό αποκαλείτε και μπαλκόνι στα Βάτικα. Συνεχίζοντας την ανάβαση σε ελάχιστο χρόνο φθάνετε στο διάσελο και κάνοντας δεξιά στον χωματόδρομο όσο πάει αρχικά με το αυτοκίνητο και μετά συνεχίζοντας με τα πόδια. Η κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 744μ. θα σας αποζημιώσει με την εκπληκτική θέα που προσφέρει ταυτόχρονα, της Μονεμβασιάς, της Ελαφονήσου, της Νεάπολης και των γύρω χωριών καθώς και των Κυθήρων.

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - ΛΙΜΝΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
Στην Πούντα, βγαίνοντας από το ferry boat της Ελαφονήσου κάνουμε δεξιά ακριβώς εκεί που τελειώνει η προβλήτα και ξεκινά η άσφαλτος. Διανύουμε 800μ. περίπου χωματόδρομου και αμμουδιάς δίπλα στους αμμόλοφους ώσπου να φτάσουμε στην παραλία Παυλοπέτρι με την ομώνυμη νησίδα απέναντι μας. Πίσω μας έχουμε τη λίμνη Στρογγύλη και αριστερά μας το κανάλι που επικοινωνεί η λίμνη με την θάλασσα.
Θαλαμωτοί αρχαίοι τάφοι στην ακτή Παυλοπέτρι με τα σμαραγδένια νερά. Λαξευμένα σκαλιά, κιβωτιόσχημοι αρχαίοι τάφοι πάνω στην ομώνυμη νησίδα απέναντι. Βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την νησίδα η αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2o μ.χ. αιώνα.
Ποντίστηκε το 375 μ.χ. από σεισμό και σύμφωνα με έρευνα του Κρούπη Ηλία και Σταμούλη Ιάκωβου ο σεισμός ήταν 7 με 8 Richter (πιθανό να ήταν και μεγαλύτερος αφού το ίδιο φαινόμενο συντελέστηκε ταυτόχρονα στον Γέρακα την Μονεμβασιά και την Πλύτρα αλλά πιθανόν και στο Διακόφτι Κυθήρων). Το μέγεθος αυτό του σεισμού συντέλεσε το φαινόμενο της αμμοποίησης του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε κινούμενη άμμο. Αποτέλεσμα αυτού και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφονήσου.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ
Στο Απολιθωμένο Δάσος η προσέγγιση γίνεται αφού οδικός από Νεάπολη φτάσουμε στο κεφαλοχώρι του Αγίου Νικόλαου στην Νότια πλευρά των Βατίκων και συνεχίσουμε από κει μέσο χωματόδρομου ως την Αγία Μαρίνα και μετά 100μ. δεξιά ως την θάλασσα. Η προσέγγιση από την θάλασσα είναι πολύ εύκολη αφού βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο της Αγίας Μαρίνας Ανατολικά του Προφήτη Ηλία. Πανέμορφα χρώματα στα νερά με δύο πανέμορφες αμμουδιές συνθέτουν το σπάνιο και μοναδικό τοπίο του απολιθωμένου δάσους. Η αγκυροβολία άνετη και λαξευμένες μπίντες και σκαλιά θα σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις.

http://www.elafonissos.gr

Τα διαβάζουν πολλοί