English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24.8.11

Το κρητικό γαμοπίλαφο και η αυθεντική συνταγή του!

Το κρητικό γαμοπίλαφο είναι ένα απο τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης και το φτιάχνουν όλοι! Αν πάτε στην Κρήτη και δεν πέσετε πάνω σε κάποιο κρητικό γάμο για να το γευθείτε, τότε σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία όταν συναντήσετε βοσκούς που έχουν στήσει καζάνια με βραστή γίδα και ρύζι και θα σας προσφέρουν το μοναδικό τους κρητικό γαμοπίλαφο.
Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι μια επιβίωση ιταλικού ριζότο από την εποχή της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας, που οι Κρητικοί υιοθέτησαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Προσφέρεται στους παραδοσιακούς γάμους στην Κρήτη, για ευγονία και πλούτο! (την ευγονία συμβολίζει η γίδα με τον κόκκορα και τον πλούτο συμβολίζει το ρύζι). Για αυτό τον λόγο στο μεγάλο καζάνι βράζεται το ρύζι μέσα στο ζουμί απο το κρέας γίδας και κόκκορα που βράστηκαν προηγούμενα.
ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ
Υλικά: ...

2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δυο
2 κρεμμύδια
2 καρότα
2 φύλλα δάφνης
λίγο θυμάρι
Ρύζι Καρολίνα
χυμό 2 λεμονιών
200-300gr στακοβούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Βάζουμε τα κρεάτα ολόκληρα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα φύλλα δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό) τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου.
Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρολάκι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το θυμάρι. Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο ή αν θέλετε ξεψαχνίζετε τα κρέατα και τα ανακατεύετε μέσα στο πιλάφι.

(Στακοβούτυρο - Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα).

Τα διαβάζουν πολλοί