English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13.8.11

Οκτάμπαλο μπιλιάρδο, κανόνες και στρατηγικές.

Το οκτάμπαλο μπιλιάρδο είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι μπιλιάρδου στον κόσμο και ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στις Η.Π.Α. Είναι το πιο εύκολο παιχνίδι μπιλιάρδου και παίζεται τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες παίκτες, καθώς και από παίκτες που παίζουν απλώς για ψυχαγωγία. Παίζεται με 15 μπάλες που είναι χωρισμένες σε δύο ομάδες - τις μονόχρωμες μπάλες και τις δίχρωμες μπάλες. Σε κάθε παίκτη αντιστοιχίζεται μία από αυτές τις ομάδες.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βάλετε την μπάλα Νο 8 σε μια τσέπη αφού προηγουμένως βάλετε όλες τις μπάλες σας στις τσέπες.
Οι κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου σε Αγγλία, Αυστραλία και Λατινική Αμερική είναι διαφορετικοί από τους αμερικανικούς κανόνες του οκτάμπαλου μπιλιάρδου. Επιπλέον, οι Παγκόσμιοι Τυποποιημένοι Κανόνες (World Standardized Rules) που έχουν οριστεί από την BCA (Billiard Congress of America, Συνέδριο μπιλιάρδου Αμερικής) είναι διαφορετικοί από τους κανόνες που χρησιμοποιούνται στα τουρνουά οκτάμπαλου μπιλιάρδου που οργανώνει η International Pool Tour.
Κανόνες BCA για το οκτάμπαλο μπιλιάρδο
Σύμφωνα με τους κανόνες BCA για το οκτάμπαλο μπιλιάρδο, το παιχνίδι ξεκινά με την αρχικό βολή "σπασίματος", η οποία έχει σκοπό να ανοίξει το τρίγωνο με τις μπάλες. Ο παίκτης που έχει επιλεγεί για το σπάσιμο, πρέπει να...

βάλει μία μπάλα σε τσέπη ή να κάνει τουλάχιστον τέσσερις μπάλες να κτυπήσουν στις σπόντες. Στο οκτάμπαλο μπιλιάρδο, για όσο διάστημα ο παίκτης μπορεί να εκτελεί βολή η οποία είναι σύμφωνη με τους κανόνες, έχει δικαίωμα να συνεχίσει να παίζει στο τραπέζι. Αν η βολή δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες, δηλαδή αν γίνει φάουλ, θα παίξει ο άλλος παίκτης.

Επιλογή ομάδας μπαλών
Η επιλογή της ομάδας μπαλών γίνεται μετά την αρχική βολή σπασίματος, μόλις τοποθετηθεί η πρώτη μπάλα σε τσέπη σύμφωνα με τους κανονισμούς. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, οι παίκτες μπορούν να τοποθετούν στις τσέπες μόνο τις μπάλες της δικής τους ομάδας, αλλιώς σημειώνεται φάουλ.

Τοποθέτηση της μπάλας Νο 8 σε τσέπη
Ο πρώτος παίκτης που έχει βάλει στις τσέπες όλες τις μπάλες της ομάδας του μπορεί να προσπαθήσει να βάλει σε τσέπη την μπάλα Νο 8. Πριν κτυπήσει την μπάλα Νο 8, ο παίκτης πρέπει να δηλώσει σε ποια τσέπη θα την τοποθετήσει. Η τοποθέτηση της μπάλας Νο 8 σε άλλη τσέπη από αυτήν που έχει δηλωθεί είναι φάουλ. Εάν η μπάλα Νο 8 τοποθετηθεί στην τσέπη που έχει δηλωθεί, ο παίκτης που πραγματοποίησε τη βολή κερδίζει το παιχνίδι.

Αμυντικές και επιθετικές στρατηγικές
Στα παιχνίδια μπιλιάρδου υπάρχουν δύο βασικά είδη στρατηγικής: η επιθετική στρατηγική και η αμυντική στρατηγική.
Παιχνίδι ασφαλείας
Η εφαρμογή αμυντικής στρατηγικής σε ένα παιχνίδι σημαίνει ότι παίζετε παιχνίδι ασφαλείας. Σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες μπιλιάρδου, η γνώση των αμυντικών τεχνικών, η γνώση του τρόπου εκτέλεσης δύσκολων βολών και η ικανότητα για παιχνίδι ασφαλείας είναι το κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα παιχνίδια μπιλιάρδου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το οκτάμπαλο, το εννιάμπαλο και το ελεύθερο μπιλιάρδο (14.1 συνεχές).
Συνδυασμός παιχνιδιού ασφαλείας με επιθετική στρατηγική
Όταν παρακολουθείτε παιχνίδια επαγγελματικού μπιλιάρδου, μπορεί να μην προσέξετε εξαρχής την εφαρμογή μιας αμυντικής στρατηγικής. Εφόσον η επιθετική στρατηγική, οι βολές και η τοποθέτηση της μπάλας στην τσέπη τραβούν πιο εύκολα την προσοχή του θεατή, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι η επιθετική στρατηγική έχει μεγαλύτερο βάρος. Ωστόσο, οι πεπειραμένοι παίκτες είναι σε θέση να συνδυάζουν το παιχνίδι ασφαλείας με την επιθετική στρατηγική, ώστε να φαίνεται σαν ένα απόλυτα φυσικό παίξιμο. Όταν παίζετε μπιλιάρδο εφαρμόζοντας αμυντική στρατηγική, έχετε στη διάθεσή σας περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσετε την επιθετική στρατηγική σας αποκρούοντας την επίθεση του αντιπάλου σας. Το παιχνίδι ασφαλείας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο σκέψης του αντιπάλου σας, γεγονός που θα σας προσφέρει ένα πλεονέκτημα το οποίο τελικά θα σας οδηγήσει στη νίκη.
Η καλύτερη στρατηγική στο μπιλιάρδο είναι ο συνδυασμός της επιθετικής με την αμυντική στρατηγική. Όχι μόνο σας προσφέρει το πλεονέκτημα του αμυντικού παιχνιδιού, αλλά και δημιουργεί σύγχυση στους αντιπάλους σας, τους εξαναγκάζει να κάνουν περισσότερα λάθη και, τελικά, σας επιτρέπει να κερδίζετε σε όλο και περισσότερα παιχνίδια μπιλιάρδου.

http://www.play89.gr

Τα διαβάζουν πολλοί