English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.7.11

Φούστορο το "ημέτερο"



Η πεθεραμ' εν κακέσα,
παντα αφην με νυστικεσα,
τσακων εφταει το φουστουρο
και τρωει α μαναχέσα''.

Αυτά είναι στίχοι ενός τραγουδιού του Πόντου που αναφέρει το "Φούστορο".
Ότι δεν υπάρχει;Υπάρχει.Ότι το ξέρουμε ,το  ξέρουμε.Ότι έχουμε χάσει την "μπάλα" την έχουμε χάσει.
Πάμε λοιπόν να δείτε τι είναι για όσους δεν το ξέρουν αλλά με την δική μου εκδοχή.Το "ημέτερο"
Υλικά  
6-8 αυγά(μην φοβού Μαριάμ,έχουν απενεχοποιηθεί προ πολλού για την χοληστερίνη)
200 γρ. φέτα(κατά προτίμηση ελληνική φτιαγμένη με το παραδοσιακό τρόπο) 
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο (χωρίς σχόλια)
2 ντομάτες χοντροκομμένες(Το αυτό με το κρεμμύδι)
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (να δώσει μοσχοβολιά)
1-2 πιπεριές κομμένες (αν έχετε καμιά καυτερή βάλτε την μέσα ,ειδικότερα αν έχετε να ταΐσετε  καμιά κακέσα ψυχή)
1 μερίδα πατάτες τηγανιτές(φτιαγμένες από τα χεράκια μας,όχι προ και χωρίς μπάφους ,όπως λένε οι Loco Mondo.Αυτές είναι αντρικές δουλειές)
2-3 κουταλιές βούτυρο(υλικό της αρχικής και διαχρονικής συνταγής )
αλάτι (ψαγμένο γιατί βάζουμε φετούλα  μέσα)
πιπέρι ο καθείς στο πιάτο του και στην κακέσα τσίλι

Οδηγίες
Έχουμε τηγανίσει τις πατάτες ελαφρώς...... όχι λάιτ
Σε ένα ταψάκι βάζουμε  το βούτυρο να λιώσει (μέσα στην κουζίνα) και προσθέτουμε τις πιπεριές,το κρεμμύδι και την ντομάτα.Αφήνουμε 10 λεπτά να ψηθούν και εμείς κόβουμε σαλάτα.Ρίχνουμε τις πατάτες,την φέτα,τον δυόσμο (σκορποχώρι) και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε αναδεύσει  καλά.Όλα αυτά μαζί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Μικρά tips
Όπως καταλάβατε το Φούστορο είναι η ομελέτα στα ποντιακά .Η αρχική συνταγή είναι αυγά ομελέτα φτιαγμένη με φρέσκο βούτυρο. Η ημέτερη μου εκδοχή είναι φούρνου , πιο κιμπάρισσα  ένεκα καταγωγής και φωτογράφισης καλοκαίρινης(Μέσα στην φωτογραφική μηχανή  που ήταν η φωτογραφία, το Φούστορο δεν βρώμισε)
Τέλος ευχαριστώ το google για τους πολύτιμους στίχους!Ο καθείς ας τους μετατρέψει ως διακαώς ποθεί.

Τα διαβάζουν πολλοί