English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.7.11

Μαδέρα: Το νησί των λουλουδιών

Πλούσια εξωτική βλάστηση, πανέμορφο τοπίο. Το νησί της Πορτογαλίας, στο Βόρειο Ατλαντικό, είναι ένας πανέμορφος προορισμός για όποιον αναζητά κάτι διαφορετικό.
Μόλις φτάσει το αεροπλάνο στο Φουντσάλ, πρωτεύουσα της Μαδέρας, ίσως τρομοκρατηθείς, μια που κατά τη διάρκεια της προσγείωσης αγγίζει σχεδόν τα νερά του Ατλαντικού. Ο διάδρομος των αεροπλάνων στηρίζεται σε κολόνες που βυθίζονται στη θάλασσα.
Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού οδήγησε στην καινούργια αυτή πίστα του αεροδρομίου, στο σύγχρονο οδικό δίκτυο, στα καινούργια ξενοδοχεία και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πορτογαλία. Το ηφαιστειογενές νησί με τους μαύρους και κόκκινους βράχους θα σε κερδίσει με τις πολλές ομορφιές του και θα σου χαρίσει αξέχαστες διακοπές. Η πλούσια βλάστησή του και τα δεκάδες «περίεργα» λουλούδια και φυτά του, δικαίως του έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «Ο πλωτός κήπος του Ατλαντικού».

ΑΣΧΟΛΙΕΣ
Στη Μαδέρα θα μπορείς να γεμίσεις το χρόνο σου με πολλή… δράση. Από ελκηθροδρομίες πόλης και ιπτάμενες βόλτες με τελεφερίκ, μέχρι πεζοπορία και σερφ σε όλων των ειδών τα κύματα. Μπορείς επίσης να δεις πολλά δελφίνια και φάλαινες, μια που πολύ κοντά στις ακτές είναι το γνώριμό τους πέρασμα.
Επιπλέον, το οργανωμένο ψάρεμα τόνου (γνωστό ως big game fishing) είναι μία αγαπημένη ντόπια ασχολία, που ελκύει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών.
ΦΑΓΗΤΟ
Στη Μαδέρα θα βρεις πολλά ψαρικά καθώς και το ψάρι espada, το οποίο συναντά κανείς μόνο στα νερά της Μαδέρας και της Ιαπωνίας. Γνωστό φαγητό στη Μαδέρα είναι και το...


κρέας στη σούβλα, όμως όχι οριζόντια, όπως το ξέρουμε εμείς, αλλά σε μια κάθετη μορφή, που ίσως σε δυσκολέψει λίγο μέχρι να το φας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Το νησί είναι πολύ δραστήριο πολιτιστικά και σχεδόν κάθε μήνα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Γνωστό είναι το καρναβάλι του νησιού καθώς και το Φεστιβάλ λουλουδιών, κατά το οποίο τα παιδιά φτιάχνουν έναν τεράστιο «τοίχο της ελπίδας», γεμάτο λουλούδια, συμβολίζοντας έτσι την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Τις δαντελωτές ακτογραμμές, τα γραφικά ψαροχώρια, τις καταπράσινες κοιλάδες, τους απότομους γκρεμούς, τους βοτανικούς κήπους με τα σπάνια ενδημικά φυτά, το μοναδικό στην Ευρώπη και προστατευόμενο από την UNESCO δάσος laurisilva (ένα δάσος από ρείκια, πικροδάφνες, κέδρους και απολλώνιες δάφνες), τα ηφαιστειογενή σπήλαια και τα αμέτρητα πανέμορφα και σπάνια λουλούδια με τα περίεργα ονόματα (ανθούρια, αγάπανθοι, παραδείσια πουλιά, κτλ.).
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Η πρωτεύουσα Φουντσάλ είναι μία συμπαθητική αμφιθεατρική πόλη με γραφικούς δρόμους και παραδοσιακά σπιτάκια. Εκεί θα βρεις το διαδραστικό μουσείο Madeira Story Centre, για εικονικά ταξίδια στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. H καρδιά ολόκληρης της Μαδέρας χτυπά στην αγορά της Πρωτεύουσας, τη Mercado dos Lavradores. Εκεί θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων προϊόντων, συγκεντρωμένων σε πολύ λίγο χώρο. Φρούτα, λουλούδια, ψάρια, πωλητές με πολύχρωμα ρούχα και χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι να δίνουν το «παρών» τους.


(Η Μαδέρα, γνωστή αρχικά στους Ρωμαίους ως «Πορφυρά νησιά», ανακαλύφθηκε εκ νέου (τυχαία) από τους Πορτογάλους ναυτικούς και προσαρτήθηκε στην Πορτογαλία το 1420. Από αυτήν την περίοδο ήταν μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας. Η Μαδέρα και το Πόρτο Σάντο είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά. Αυτά τα νησιά είναι ένα πορτογαλικό αυτόνομο αρχιπέλαγος στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Η Μαδέρα βρίσκεται βόρεια των Καναρίων Νήσων και αρκετά μίλια δυτικά του Μαρόκου. Το κλίμα των νησιών είναι υποτροπικό, κυρίως όμως υγρού ωκεάνιου τύπου, και επηρεάζεται από το θερμό ρεύμα του Κόλπου (Gulf stream). Η βλάστηση των νησιών είναι πλούσια συμπεριλαμβανομένου και ενός είδους δάφνης που σχηματίζει μάλιστα και ολόκληρα δάση).

Τα διαβάζουν πολλοί